ERJ-II, YLA2, KERJ-II, SLA-II, KRJ-II

J. V. Louhetar, Louhetar

Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma Rekisterinumero VH16-018-1330
Väri, säkäkorkeus Punarautias, 154cm Omistaja Werry (VRL-12945)
Syntymäaika, ikä 06.04.2008, 8v Tuoja Bino VRL-03910
Painotus Yleispainotus Koulutustaso He A, re. 110cm, Helppo

Historiaa: Louhetar syntyi huhtikuun alussa, vielä kylmänä aamuna. Kasvattajat olivat innoissaan, kun emä oli tuomassa tätä punarautiasta tammaa maailmaan. Ongelmia synnytyksen aikana ei onneksi tullut, mutta se vain kesti keskimääräistä enemmän. Louhetaren ensimmäiset päivät menivät hieman haastavasti, kun hevonen ei oikein meinannut pysyä pystyssä kovin hyvin eikä liikuntaa tullut paljon. Kuitenkin onneksi eläinlääkärin ja omistajan kanssa tamma pääsi kunnolla jaloilleen ja siitä se sitten lähtikin. Noin pari kuukautta ennen 4-vuotias synttäreitä tätä aloitettiin hiljalleen kouluttamaan ratsuksi ja kisaaminen alkoi vajaan 5-vuotiaana. Valitettavasti kuitenkin omistaja päätti laittaa eräänä iltana myynti-ilmoituksen myyntipalstalle, sillä talli oli karsimassa suuren määrän hevosia, eikä Louhetar enää voinut jäädä syntymätallilleen. Niinpä tamma tulikin meille tuojan kautta 6-vuotiaana siksi, kun olin todella kovasti rakastunut tamman luonteeseen ja ratsastettavuuteen.

J. V. Louhetareksi nimetty suomenhevostamma - jaah, varmaan jälleen yksi niistä peruskoneista! Tällaista ajattelutapaa ei edes kannata päästää aivoihin tämän hevosen kohdalla. Louhetar on aivan upea este-, koulu- ja ylipäätänsä kenttäratsu, ja sillä riittää kapasiteettia sekä kouluun, maastoon että esteille. Paitsi että tästä tammasta löytyy ainakin yksi vika, nimittäin tämä hevonen ei ole mikään perusvanha ratsastuskouluhevonen, joka pysyy 24/7 paikoillaan eikä edes häiriinny ympärillä häärivistä kersoista - ei, Louhetar ei ole tällainen. Se pitää jatkuvasti silmällä sen tilaa ja ahdistuu helposti, jos lähelle tulee jotain epämiellyttävää. Tästä huolimatta tähän tammaan kannattaa tutustua ja hyvin, koska tamman sisimmästä kyllä löytyy paljon positiivisia asioita ja yllätyksiä.

Louhetar ei välttämättä ole se kaikista helpoin käsiteltävä hoitaessa, mutta kyllä tämän kanssa joskus on kiva touhuta kaikkea ihan ilman suurempaa tarkoitusta. Käsittelijältään tamma vaatii päättäväisyyttä ja selkeitä rajoja, hevosen ollessa hyvin tarkka omasta tilastaan. Jos sille tulee ahdistunut olo, se ilmoittaa siitä luimimalla ja takasia nostelemalla. Pätevän ihmisen kanssa kuitenkin osaa olla siivosti, ei pure eikä potki. Mikään huippukiva hoidokki Louhetar ei siis todellakaan ole, eikä maailman helpoin. Aina ennen turkin, hännän, harjan tai kavioiden putsaamista ja harjaamista olisi hyvä näyttää tammalle, että mitä välineitä käyttää seuraavaksi, nimittäin yllätyksistä tämä ei oikein pidä. Varusteiden laitossa tulee pieniä ongelmia, kuten se, että Louhetar yrittää välillä niin sanotusti karata satulan alta sekä usein onnistuu melkein pudottamaan sen selästä. Selvällä komennuksella hommat saa kuitenkin sujumaan.
Riimunnarun päässä Louhetar tuntuu kävelevän tai mahdollisesti steppaavan aina taluttajansa edessä, eikä oikein tunnu rauhoittuvan hetkeksikään. Louhettaren voi tarhata yksin tai porukassa, tarhakaverit kannattaa kuitenkin valita ajatuksen kanssa, sillä muihin hevosiin tamma suhtautuu varauksella ja saattaa pomottaa rajustikin.

Kuten mainittu, Louhetar on mainio kolmenlajin osaava ratsu, joista vahvoin taitaa olla esteratsastus. Esteillä tamma on hieman turhan vauhdikas, mutta osaava ratsastaja kyllä saa tämän hevosen tempon ja aivosolut hyvälle sopusuhtaiselle tasolle. Tämä on kyllä varmahyppääjä, mutta edelleen aika tarkka siitä, ettei ympärillä ole tusinaa ihmisjoukkoa, muuten se vankka varmuus tuntuu yleensä hieman hiipuvan pois - siis väliaikaisesti. Hyppytyyli on tällä oikein kiitettävä, erittäin virtaviivainen ainakin. Louhetar nostaa aina etujalkansa mahdollisemman lähelle kehoaan, samoin myös takajalat. Takajalkojen kanssa tamma oli yleensä astetta tarkempi, joten pudotuksia ei kovin usein tule näkymään. Selkään ei vaadita mitään maailmanolympialaista, mutta järkevä ratsastaja saa kaikki hyvät taidot irti, mikä on hyvä juttu ainakin kilpaluissa.
Maastohevosena Louhetar on myös mainio, vaikka toki joskus hieman haastavaa. Maastoesteradoilla mennessä tulee huomioida, että tamma vaatii tyynimielisen ratsastajan selkään ja varsinkin sellaisen, joka ei pelkää turhia tai ei pelkää olla johtaja maastossa. Louhetar on itsessään aika maastovarma, mutta ahdistuu aika helposti. Erilaisten esteiden kanssa ei niinkään tule ongelmia - joskus kyllä, muttei aina. Tämäkin yleensä vain johtuu siitä, että tamma ahdistuu kun ei näe ollenkaan mitä esteen jälkeen tulee olemaan.

Kouluratsuna Louhetar on kyllä aika taitava, muttei kuitenkaan yhtä ”täydellistä” tietämystä tästä lajista kuin esimerkiksi esteitä. Mikään huono kouluhevonen tamma ei kyllä todellakaan ole, mutta ehkä hieman ärsyttävämpi siltä kannalta, ettei Louhetar kovasti jaksa aina keskittyä paljon treenaukseen. Tämä vaatiikin sen, että liikesarja voi vaatia aika paljon treeniä, mutta sitten kun tämä on se oppinut, ei se yleensä kovin nopeasti sitä yleensä unohda - ellei sitten asiaan ole palattu aina välillä, niin sitten ei kovin nopeasti. Itse tamma omaa kuitenkin aika tasaiset askeleet ja hyvä tasapaino on myös plussaa. Hyvä muoto on myös yksi kiitettävä ominaisuus tammassa, mutta toki sekin saattaa joskus hieman pettää.

Tamman lastaaminen traileriin tai hevosrekkaan tai -autoon ei kyllä onnistu sormia napsauttamalla milloinkaan. Missään kyyditysautoissa tai vastaavissa harvemmin tilaa kun liikkumiselle on, tulee siitä helposti ahdistuneeksi, oli kyseessä kuka tahansa tai mikä tahansa. Louhettarelle tämä on kyllä ehdoton nou nou, koska se kun on hyvin tarkka omasta tilastaan. Tälle on varmaan jostakin ja jostain syystä kehittynyt jonkinmoinen klaustrofobia tai vastaavaa, kun se ei vain tunnu hyväksyvän lastaamista. Matkan aikana se saattaa yrittää peruutella ja kuopia sen minkä ehtii, mutta ainakaan tähän asti ei onneksi mitään tapaturmia ole tullut vastaan. Kilpailupaikalla kuitenkin käyttäytyy suhteellisen asiallisesti, eikä alku- tai loppuverryttelyt eroa kauheasti kotitavoista. Oman vuoron kohdalla se yleensä hieman nöyrtyy ja alkaa keskittymään olennaiseen paremmin.

 
i. Drabackan Ahti evm

156cm, trt

ii. Finas Oliver evm

155cm, trt

iii. Hjalmar evm 158cm, prt iiii. Hjallimar evm
iiie. Maariata evm
iie. Aderbyn Fina evm 152cm, prt iiei. Nistori evm
iiee. Aderbyn Fia evm
ie. Karliina evm

159cm, trt

iei. Valtamo evm 153cm, trt ieii. Valtias evm
ieie. Tamia evm
iee. Kanerva evm 153cm, rt ieei. Naakka evm
ieee. Kaverna evm
e. Taikaruno evm

152cm, prt

ei. Alvan Neptunus evm

153cm, prt

eii. Taavertti evm 157cm, trt eiii. Vertikäs evm
eiie. Teeva evm
eie. Valon-Virna evm 155cm, prt eiei. Virnu-Virhe evm
eiee. Valosaa evm
ee. Maruna evm

153cm, prt

eei. Pyry evm 153cm, trt eeii. Pyryttä evm
eeie. Rypytär evm
eee. Eldas Kielo evm 151cm, rt eeei. Kiellety evm
eeee. Eldamoora evm
iiiii. Hjallis evm
iiiie. Marikka evm
iiiei. Maavies evm
iiiee. Tariva evm
iieii. Nissatori evm
iieie. Vettähällä evm
iieei. Aderbyry evm
iieee. Fianeiti evm
ieiii. Kaikkivaltias evm
ieiie. Aisaviihi evm
ieiei. Tamitti evm
ieiee. Miaviiri evm
ieeii. Naakka-mies evm
ieeie. Akkaja evm
ieeei. Kaveeraatko evm
ieeee. Hups Verna evm

Emän puoli


eiiii. Veertikkä evm
eiiie. Kässätä evm
eiiei. Teuvalta evm
eiiee. Teevia evm
eieii. Virhe Hirnaus evm
eieie. Virnuneiti evm
eieei. Revetti evm
eieee. Valossa evm
eeiii. Pyry Aika evm
eeiie. Rytta evm
eeiei. Ryypytti evm
eeiee. Pyytär evm
eeeii. Kiellettyissä evm
eeeie. Ei näin evm
eeeei. Elmari evm
eeeee. Eldamooria evm

i. Drabackan Ahti on aika tulinen kaveri. 156 senttinen tummanrautias oli kilpailu-uransa aikana todellinen ruusukehirviö, joka kiersi voitokkaasti monia suurempia kilpailuita omistajansa kanssa. Joskus muutamat muut osallistuvat ratsastajat jotka kilpailivat samoissa luokissa ja kilpailuissa välttelivät kyseistä hevosta, sillä kuten hetki sitten mainitsin, Draht oli tulinen ja vaativa tapaus - ainakin kokemattomille ja tuntemattomille ratsastajille. Tutuille ratsastajille Draht on hieman kunnioittavampi ja yhteistyöhaluisempi siksi että kyseinen ihminen on näyttänyt olevansa pomo sille. Vaikka luonne onkin aika suuri miinus hevosessa, osaa se kyllä taitojen perusteella olla mahtava ratsu. Liikkeet ovat sulavat ja kevyet joka askellajissa, eikä se kompuroi helposti. Esteille ja kouluun kyllä löytyi paljon kapasiteettia, kunnes tapahturman jälkeen jalka murtui eikä sillä voitu enää kilpailla. Kuitenkin nykyään Draht asustaa rauhallisella seurulla ja viettää eläkepäiviä.

ii. Finas Oliver oli aluksi ravuri, joka keräsi paljon voittoa. Kuitenkin noin 6-vuotiaana omistajat päättivät yrittää kouluttaa orista este-, koulu- ja kenttähevoseksi. Vaikka muutaman vuoden aikana oli paljon työtä ja vastoinkäymisiä, onnistuttiin orista saada hyvä aluetasoinen ratsu. Vaikka liikkeet muistuttivatkin aina hieman ravurin liikkeitä, pärjäsi se muun muassa eri arvosteluissa kohtuullisen hyvin. Oliver oli 155 senttinen tummanrautias suomenhevonen, joka omisti myös aika sopuisan luonteen. Ehkä hieman ärhäkkä, mutta mukava käsitellessä, ei se Oliveria rumentanut sentään. Oliver lopetettiin vanhuuden takia 23-vuotiaana.

ie. Karliina oli 159 senttinen tummanrautias suomenhevostamma, joka omisti aika vaativan luonteen. Oli sen kanssa maan kamaralla tai ilmassa, osasi Karliina aina olla haastava ja hieman ilkeä. Vaikkei luonne ollutkaan läheskään hyvä, osasi se esteillä ja koulussa kyllä paljon kaikkea. Kilpaileminen eteni aluetasolle, mutta tapaturman jälkeen Karliinan kanssa ei enää jatkettu kansalliselle tasolle. Tamman viimeiset kilpailut tuli kisattua 16-vuotiaana, kunnes siirtyi siitoskäyttöön. Lopetettiin 25-vuotiaana, kun tammalle tuli paha ähky.

e. Taikaruno, eli 152 senttinen punarautias suomenhevostamma, joka vietti osan elämästään kilpaillessaan esteillä, koulussa ja maastoesteillä. Luonteen jonka tamma omisti, oli kyllä mukava, vaikkei ihan aina kaikki mennytkään nappiin. Monet hevosen nähneet olivat kyllä ihastuneet sen ulkonäköön ja luonteeseen. Kilpailu-ura oli todella menestykäs, jopa monien mestaruuksien palkinnonjakoon Taika pääsi. Taika aloitti uransa aika nuorena, aluksi kilpaillen tallikisoissa. Kuitenkin vaativuustaso alkoi nousta aika pian aina aluekilpailuista kansainvälisiin joista toki tietenkin mestaruuksiin saakka. Taika lopetti uransa 17-vuotiaana, kun vanhenemisen oireet alkoivat. Tamma lopetettiin lopulta 22-vuotiaana, kun oireet alkoivat olemaan aika pahoja.

ei. Alvan Neptunus oli punarautias suomenhevonen, jonka säkäkorkeus oli 153 senttiä. Alvanin kenttäratsastusura oli ollut todella hieno ja palkintoja oli saatu paljon kerättyä. 12-vuotiaana Alvan kanssa osallistuttiin Suomen mestaruuksiin sijoittuen hienosti kolmoseksi, mutta muina vuosina ei onnistanut kovin hyvin. Luonteeltaan Alvan oli aika hyväsydäminen, vaikkakin aika energinen ja vauhdikas. Alvan siirtyi kilpailu-uransa jälkeen jalostuskäyttöön ja loppui siihen, kun hevonen lopetettiin 24-vuotiaana.

ee. Maruna oli väritykseltään punarautias ja säkäkorkeudeltaan 153 senttiä. Käsitellessä ja hoitaessa Maruna oli hyväkäytöksinen, mutta ratsastaessa kylläkin hieman ärsyttävä, nimittäin tamma saattoi usein tehdä omia valintoja ratsastajansa sijaan. Lisäksi hevonen oli vielä aika energinen, joten se toi haastavuutta lajissa kuin lajissa. Koulussa Maruna ei pärjännyt kovin hyvin, vaikka etenikin pitkälle. Esteillä se suoriutui paremmin ja suurempiakin palkintoja päästiin ansaitsemaan. Kenttäratsuna Maruna oli kyllä todella mahtava, ja sen takia sen kanssa käytiin kisaamassa mestaruuksissa, mutta valitettavasti ilman sijoitusta. Marunan ura päättyi 16-vuotiaana, jonka jälkeen tamma toimi siitoskäytössä muutaman vuoden saaden kolme jälkeläistä. Hevonen menehtyi 27-vuotiaana vanhuuteen.

Jälkeläiset

Louhetar ei ole siitoskäytössä.

KRJ-kilpailut (59 sijoitusta, joista 13 voittoja)

KERJ-kilpailut (40 sijoitusta, joista 8 voittoja)

 • 02.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/30
 • 27.06.2016 - Kutsu - Helppo B – 3/40
 • 05.07.2016 - Kutsu - Helppo B – 4/40
 • 10.07.2016 - Kutsu - Helppo B – 2/40
 • 03.07.2016 - Kutsu - Helppo B – 2/30
 • 04.07.2016 - Kutsu - Helppo B – 1/30
 • 10.07.2016 - Kutsu - Helppo B – 5/30
 • 08.07.2016 - Kutsu - Helppo B – 1/30
 • 11.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/30
 • 15.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/40
 • 17.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 6/40
 • 19.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/40
 • 03.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/30
 • 04.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/30
 • 05.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 4/30
 • 29.06.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/30
 • 01.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/30
 • 01.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/30
 • 11.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/30
 • 11.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 4/30
 • 13.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/30
 • 14.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/30
 • 16.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 4/30
 • 17.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/30
 • 20.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/30
 • 12.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/30
 • 14.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/30
 • 15.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/30
 • 15.07.2016 - Kutsu - Helppo A –3/30
 • 03.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 4/30
 • 09.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 4/30
 • 02.07.2016 - Kutsu - Helppo B – 1/30
 • 03.07.2016 - Kutsu - Helppo B – 3/30
 • 04.07.2016 - Kutsu - Helppo B – 1/30
 • 01.08.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/40
 • 04.08.2016 - Kutsu - Helppo A – 6/40
 • 13.08.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/40
 • 14.08.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/40
 • 18.08.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/40
 • 19.08.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/40
 • 19.08.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/40
 • 20.08.2016 - Kutsu - Helppo A – 6/40
 • 18.08.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/40
 • 19.08.2016 - Kutsu - Helppo A – 4/40
 • 19.08.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/40
 • 13.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 6/40
 • 24.08.2016 - Kutsu - Helppo A – 6/40
 • 26.08.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/40
 • 21.08.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/40
 • 25.08.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/40
 • 25.08.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/40
 • 28.08.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/40
 • 30.08.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/40
 • 15.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/40
 • 16.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/40
 • 17.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/40
 • 18.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 6/40
 • 22.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/40
 • 28.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/40
 • 13.06.2016 - Kutsu - Helppo – 4/40
 • 14.06.2016 - Kutsu - Helppo – 6/40
 • 16.06.2016 - Kutsu - Helppo – 5/40
 • 17.06.2016 - Kutsu - Helppo – 4/40
 • 20.06.2016 - Kutsu - Helppo – 4/40
 • 22.06.2016 - Kutsu - Helppo – 2/38
 • 26.06.2016 - Kutsu - Helppo – 3/38
 • 25.07.2016 - Kutsu - Helppo – 3/30
 • 07.07.2016 - Kutsu - Helppo – 1/40
 • 08.07.2016 - Kutsu - Helppo – 6/40
 • 22.06.2016 - Kutsu - Helppo – 1/40
 • 18.07.2016 - Kutsu - Helppo - 3/40
 • 19.07.2016 - Kutsu - Helppo - 6/40
 • 20.07.2016 - Kutsu - Helppo - 5/40
 • 29.06.2016 - Kutsu - Helppo – 6/40
 • 30.06.2016 - Kutsu - Helppo – 1/40
 • 01.08.2016 - Kutsu - Helppo – 2/40
 • 05.08.2016 - Kutsu - Helppo – 1/40
 • 21.08.2016 - Kutsu - Helppo – 2/30
 • 22.08.2016 - Kutsu - Helppo – 3/30
 • 24.08.2016 - Kutsu - Helppo – 3/30
 • 25.08.2016 - Kutsu - Helppo – 1/30
 • 24.06.2016 - Kutsu - Helppo – 1/38
 • 28.06.2016 - Kutsu - Helppo – 5/38
 • 12.07.2016 - Kutsu - Helppo – 4/30
 • 13.07.2016 - Kutsu - Helppo – 2/30
 • 15.07.2016 - Kutsu - Helppo – 2/30
 • 25.07.2016 - Kutsu - Helppo – 4/30
 • 28.07.2016 - Kutsu - Helppo – 3/40
 • 29.07.2016 - Kutsu - Helppo – 3/40
 • 02.08.2016 - Kutsu - Helppo – 1/40
 • 07.08.2016 - Kutsu - Helppo – 6/40
 • 08.08.2016 - Kutsu - CIC1 – 3/30
 • 05.09.2016 - Kutsu - Helppo – 1/30
 • 08.09.2016 - Kutsu - Helppo – 2/30
 • 09.09.2016 - Kutsu - Helppo – 2/30
 • 10.09.2016 - Kutsu - Helppo – 5/30
 • 16.09.2016 - Kutsu - Helppo – 5/30
 • 24.08.2016 - Kutsu - Helppo – 1/30
 • 30.08.2016 - Kutsu - Helppo – 3/30

ERJ-kilpailut (53 sijoitusta, joista 11 voittoja)

VSR-Cupit

 • 27.07.2016 - Kutsu - 100cm – 6/40
 • 28.07.2016 - Kutsu - 100cm – 5/40
 • 30.07.2016 - Kutsu - 110cm – 5/40
 • 17.07.2016 - Kutsu - 100cm – 2/30
 • 18.07.2016 - Kutsu - 100cm – 2/30
 • 19.07.2016 - Kutsu - 100cm – 4/30
 • 19.07.2016 - Kutsu - 110cm – 5/30
 • 08.07.2016 - Kutsu - 110cm – 4/30
 • 10.07.2016 - Kutsu - 110cm – 4/30
 • 12.07.2016 - Kutsu - 110cm – 5/30
 • 13.07.2016 - Kutsu - 110cm – 1/30
 • 27.07.2016 - Kutsu - 110cm – 3/30
 • 06.07.2016 - Kutsu - 110cm – 1/30
 • 18.06.2016 - Kutsu - 100cm – 2/40
 • 08.07.2016 - Kutsu - 100cm – 1/30
 • 10.07.2016 - Kutsu - 110cm – 1/30
 • 15.07.2016 - Kutsu - 100cm – 1/30
 • 01.07.2016 - Kutsu - 100cm – 2/40
 • 02.07.2016 - Kutsu - 100cm – 1/40
 • 04.07.2016 - Kutsu - 100cm – 2/40
 • 06.07.2016 - Kutsu - 100cm – 4/40
 • 06.07.2016 - Kutsu - 100cm – 6/40
 • 09.07.2016 - Kutsu - 100cm – 1/40
 • 06.07.2016 - Kutsu - 100cm – 4/40
 • 13.07.2016 - Kutsu - 100cm – 4/40
 • 11.08.2016 - Kutsu - 100cm – 1/40
 • 13.08.2016 - Kutsu - 100cm – 4/40
 • 19.08.2016 - Kutsu - 100cm – 4/40
 • 20.08.2016 - Kutsu - 100cm – 5/40
 • 20.08.2016 - Kutsu - 100cm – 1/40
 • 12.07.2016 - Kutsu - 110cm – 2/30
 • 28.07.2016 - Kutsu - 110cm – 5/40
 • 29.07.2016 - Kutsu - 110cm – 3/40
 • 12.07.2016 - Kutsu - 100cm – 4/40
 • 23.07.2016 - Kutsu - 100cm – 6/40
 • 25.07.2016 - Kutsu - 100cm – 2/40
 • 27.07.2016 - Kutsu - 100cm – 3/40
 • 29.07.2016 - Kutsu - 100cm – 3/40
 • 21.07.2016 - Kutsu - 100cm – 5/30
 • 25.07.2016 - Kutsu - 110cm – 1/30
 • 27.07.2016 - Kutsu - 110cm – 3/30
 • 28.07.2016 - Kutsu - 110cm – 2/30
 • 30.07.2016 - Kutsu - 110cm – 5/30
 • 18.08.2016 - Kutsu - 110cm – 5/30
 • 19.08.2016 - Kutsu - 110cm – 3/30
 • 20.08.2016 - Kutsu - 110cm – 2/30
 • 22.08.2016 - Kutsu - 110cm – 1/30
 • 05.08.2016 - Kutsu - 110cm – 6/40
 • 11.08.2016 - Kutsu - 100cm – 4/40
 • 14.08.2016 - Kutsu - 100cm – 2/40
 • 18.08.2016 - Kutsu - 100cm – 5/40
 • 22.07.2016 - Kutsu - 100cm – 6/40
 • 23.07.2016 - Kutsu - 100cm – 6/40
 • 30.07.2016 - Kutsu - Helppo – 7/75 - VSR CUP
 • 30.06.2016 - Kutsu - Helppo B – 10/143 - VSR-Cup
 • 31.07.2016 - Kutsu - Helppo – 7/69 - VSR-CUP

 

Valmennus 30.10.2016, kirjoittaja omistaja

Meidän aamupäivä lähti Louhetaren kanssa käyntiin kouluvalmennuksen parissa Keski-Suomessa. Tiedossa oli Rinjan yksityisvalmennus ja olin pyytänyt naiselta, että treenaisimme lisättyä käyntiä ja ravia ihan muistin virkistämiseksi tamman osalta. Ajomatka tallille oli kyllä kieltämättä meitä molempia uuvuttava, mutta kun pääsimme paikan päälle ja pääsimme lähtemään maneesiin, minä ja Louhetar saimme energiaa valmennukseen. Alkulämmittelyt saimme jälleen tehdä omin neuvoin, kun ne oli mielestäni aina helpompi tehdä itse, kun tietää oman hevosen paremmin. Kuitenkin päätettyäni verryttelyt, lähdimme työstämään lisättyä käyntiä alkuun. Tietysti jonkin aikaa alusta homma ei mennyt ihan putkeen, mutta parani hiljalleen parempaan suuntaan - sama koski myös lisättyä ravia. Louhetar alkoi luultavastikin hieman muistamaa kouluratsuna olemista, ja alkoi tehdä työtä minun kanssa oikein kunnioittavasti. Olin sen verran tyytyväinen meidän tämän päiväseen kouluvalmennukseen, joten annoin tammalle sen ansaitun porkkanan.

Valmennus 27.10.2016, kirjoittaja omistaja

Kyllä, minulla oli tänään operaationa ratsastaa valmennuksen merkeissä kolme hevosta peräkanaan. Eräs tuttuni Riikka oli jälleen innostunut tulemaan meille Hortensiaan valmentamaan minua ja tosiaan kolmea suomenhevosta haluamissani lajeissa. Ensimmäisenähän oli vuorossa punarautias J. V. Louhetar-tamma, lyhyesti siis Louhetar. Odottaessani naisen saapumista, hoidin ja varustin tamman sillä aikaa. Riikka saapuikin aika nopeasti paikalle, ja me lähdimme maneesiin. Alkuverryttelyt saimme suorittaa ihan omin tavoin, mutta sitten niiden jälkeen ”vallan” sai itse valmentaja. Olin toivonut estevalmennusta, mikä toteutuikin. Harjoittelimme sarjoja ja kaikenlaisia ratoja tänään, mutta alkuun hieman lämmittelimme yksittäisten esteiden parissa. Aika pian kuitenkin lähdimme treenaamaan kunnolla. Louhetar on ahkera ja osaava esteratsu, joten meille ratojen hyppääminen ei ollut mikään supervaikea juttu. Riikka oli kyllä oikein tyytyväinen meidän toimintaamme ja suorituksiimme, joten kun valmennus oli ohi, sain jo nyt kuulla paljon positiivista palautetta.

Valmennus 23.10.2016, kirjoittaja omistaja

Olimme osallistuneet pari päivää sitten erään Johannan kouluvalmennukseen ja taivutukset olivat olleet hieman haussa koko valmennuksen ajan, joten päätin ilmoittaa meidän Etelä-Suomessa pidettävään yksityiskouluvalmennukseen, jotta minä ja Louhetar saisimme treenata taivutuksia jälleen kerran. Lähdimmekin innolla kohti Hannan tallia aamupäivästä pari tuntia aamuruokien annon jälkeen. Saavuimme Hannan luokse pari tuntia myöhemmin ja varustin saman tien tamman ratsastuskuntoon. Valkka pidettiin maneesissa, joten lähdimme sinne valmentajan johdolla ja lähdimme suorittamaan itsenäisesti alkuverryttelyitä. Saatuani lämmittelyn loppuun, lähdimmekin suorintatietä harjoituttamaan taivutuksien ratsastamista. Kyllä ne alkuun meni aika menettelevästi, mutta loppua kohti suoritus alkoi näyttää silmiin ja kutakuinkin myös tuntua paremmalle. Hanna antoi pieniä vinkkejä minulle, että miten lähteä niin sanotusti antamaan apuja Louhetarelle, jotta liike sujuisi. Neuvoista oli aika paljon hyötyä, nimittäin valmennuksen loppuun saakka meillä ei enää mennytkään niin kurjasti kuin aikaisemmin. Minä ja Hanna olimme kovin tyytyväisiä edistymiseen, joten lähdimmekin hiljalleen lopettelemaan valmennusta siihen.

Valmennus 20.10.2016, kirjoittaja omistaja

Aamuni alkoi aika pitkälti flunssaisin tunnelmin, mutta siitä huolimatta minun täytyi hoitaa työt hevosten parissa ja ylipäätänsä liikutukset. Olimme lähteneet Louhetaren kanssa Pohjois-Pohjanmaata aamun aikoihin siksi, että meillä oli valmennus tiedossa siellä tänään. Valmentajana meillä lupautui olemaan Johanna Ylikokko, joka odottikin meitä pihassa, kun saavuimme paikan päälle. Heitin vain varusteet minulle ja Louhetarelle, ja lähdimme suoraan kentälle. Valmennuksen laji oli tänään kouluratsastus ja keskityimme pääpainotteisesti taivutusharjoituksiin. Alkulämmittelyt saatua pakettiin, lähdimme Johannan ohjeiden mukaisesti tekemään hänen suunnittelemaa tehtävää. Kieltämättä Louhetar tuntui olevan hieman ruosteessa, kun sen kanssa on viime aikoina keskitytty enemmän estepuolelle, mutta nyt taas hiljalleen lajitreenit ovat tasapainotettu. Kyllä tamma suoritti taivutuksia järkevästi, mutta pieniä ja selviä virheitä ilmeni ikävästi. Työstimme ahkerasti taivutuksia koko valmennuksen ajan hieman parantaen tulosta. Tyydyimme toistaiseksi siihen ja lähdimme lopettelemaan valkkaa. Tarkoituksena oli kyllä vielä osallistua jossakin muualla kouluvalmennukseen, jotta tamma saisi kerättyä muistiin kaiken sen, että miten olla kouluratsu.

Päiväkirjamerkintä 19.10.2016, kirjoittaja Kira

Olin tänään auttamassa Werryä Hortensiassa hänen hevostensa liikutuksessa. Minulle oli annettu kolme ratsastaettavaa ja ratsastin ensiksi upean suomenhevosorin Wiljardin, jonka jälkeen menin Louhettarella. Tamma oli jo sisällä kun olin saanut ensimmäisen ratsastettavan hoidettua, joten pääsin aika nopeasti ratsaille. Menimme Louhettaren kanssa maneesiin, jossa nousin neidin selkään. Kävelin ensiksi pitkin ohjin ja kun olin saanut ohjat lyhyiksi, tein väistöjä ja voltteja käynnissä. Ravissa kevensin jonkin aikaa, jonka jälkeen siirryin harjoitusraviin. Harjoitusravissa tein temponlisäyksiä ja paljon käyntiin siirtymisiä. Laukassa tein aika paljon siirtymisiä laukan sisällä, jotta sain tamman kunnolla avuille. Louhetar vähän innostui laukkaamisesta, joten loppuraveissa se oli aluksi vähän kiireinen. Neiti meni kokonaisuudessaan hyvin ja tykkäsin siitä kovasti.

Päiväkirjamerkintä 08.10.2016, kirjoittaja omistaja

Treenasin Louhetaren kanssa tänään esteillä. Kentällä oli ollut kahdeksan estettä, jotka olivat suurimmaksi osaksi erikoisesteitä. Rataan siis sisältyi muuri, kaksi okseria, kaksi pystyestettä, trippeli, vesimattoeste ja aaltoeste. Pelkäsin, että alkuverryttelyissä menisi ikuisuus, mutta onneksi sain tamman lämpimäksi ja kuulolle suhteellisen nopeasti. Alkuverryttelyyn kuului myös kolme estettä, jonka korkeus vaihteli 40-80senttimetrin välillä. Kun verryttelyt saatiin valmiiksi, pääsin hyppäämään tamman kanssa 80senttimetristä rataa. Ensimmäisellä kierroksella Louhetaren mieli tuntui hieman harhailevan ympäriinsä, mutta toisella kierroksella meni paremmin. Menin saman korkeuden vielä muutaman kerran, kunnes pyysin avustajaani nostamaan 80senttimetrin korkeuteen. Louhetar ylitti kiitettävästi tämänkin korkeuden radat. Korkeus nousi vähitellen, kunnes saavutti 110cm korkeuden. Tamma loikki esteiden yli hienosti, vaikka muutama pudotus tuli omista virheistäni. Sain olla kiitollinen tämän yhteistyöstä, vaikka olikin hyvin energinen. Päätin lopetella siihen, kun oli mennyt vielä niin hyvin. Sain antaa tammalle porkkanan päästyämme talliin.

Päiväkirjamerkintä 05.10.2016, kirjoittaja omistaja

Louhetar oli muutaman päivän ollut erittäin energinen, joten tänään ajattelin ratsastaa oikein tuplatreenit. Sain laitettua varusteet suhteellisen nopeasti selkään, joten pääsin kentälle aikaisin. Avustajani oli auttamassa esteiden kanssa, sekä hänen tehtävä oli sanoa, jos oli jotain vikana tai muuta sellaista. Alkuverryttelyissä tamma osasi käyttäytyä hienosti, vaikka jarrut tuntuivat olevan minimaalisesti kadoksissa. Kuitenkaan läheskään aitojen läpi ei menty, josta olin erittäin kiitollinen. Lämmittelyyn kuului myös alle 90 senttimetrin korkuisien esteiden hyppääminen, jotka eivät olleet ongelma tälle hevoselle. Kun verryttelyt saatiin päätökseen, pääsimme loikkimaan 90-100 senttimetrin rataa. Rata sisälsi kaksi okseria, yhden pystyesteen, muurin, vesimattoesteen, trippelin sekä aitaesteen. Louhetar hyppäsi edelleen hienosti, eikä 110 senttimetrinen rata ollut kovin vaikea tälle. Pakko myöntää, että tämän päivän estetreenit menivät kyllä superkivasti!

Päiväkirjamerkintä 01.10.2016, kirjoittaja omistaja

Tänään treenailtiin esteiden parissa. Louhetar oli innokkaana jo alkulämmittelemässä toisen ratsastajan kanssa, kun saavuin kentälle. Potkin toisen ratsastajan pois ja nousin itse satulaan. Ravailin vielä jonkin aikaa tiettyä ravitehtävää ja pidin käyntitauon. Myöhemmin tein laukkaharjoituksia pääty-ympyrällä ja vaihdoin välillä suuntaa. Louhetar käyttäytyi mukavasti, ja siksi sain olla tyytyväinen. Treeniä oli kuitenkin vielä paljon edessä. Lopettelin laukkatehtävää samalla, kun kaverini rakensi esterataa maneesiin.
Virallinen treeni alkoi. Rata oli aluksi 50cm korkeudella. Tamma ylitti esteet helposti. Kaveri nosti estettä aina pyydettyäni. Treeni eteni hienosti ja loppujen lopuksi rata saavutti 110cm korkeuden, joka oli tällä kertaa sopiva korkeus. Hevonen hyppäsi hienosti radan kaikki esteet, vaikka se vaati hyvää ponnistusvaihetta. Joka tapauksessa tämän päivän treeni oli tarpeeksi. Siirsin Louhettaren loppuraveihin ja löysäsin ohjastuntumaani. Hetken päästä siirsin tamman käyntiin ja annoin lopullisesti pitkät ohjat. Mahtava treeni tällä kertaa!

Päiväkirjamerkintä 25.08.2016, kirjoittaja omistaja

Ajattelin tehdä tilannekatsauksen Louhetaren elämään sen ollessa nyt 8-vuotias - toisin sanoen laatuarvostelukelpoinen iän kannalta. On se vain kovin hämmentävää, kuin nopeasti kaikki nämä konit kasvavat ja ikääntyvät nopeasti. Kuitenkin, olemme koko talliporukka päättäneet yhdessä Louhetarelle tavoitteet, mitä olemme ajatelleet sen kanssa kerätä. Ensimmäisenä ”helppona” olisi totta kai päästä tamman omien painotuslajiensa jaoslaatuarvosteluihin, eli siis este-, koulu- ja kenttäratsastus laatuarvosteluihin. Näistä haluaisimme pyydystää vähintään kakkospalkinnon, mutta ei se ollenkaan paha olisi, jos sen ykköspalkinnon saisimme… Köhöm. Laji laatuarvosteluiden jälkeen matkaisimme luultavastikin kohta SLA:ta - todennäköisesti. Yleislaatuarvostelukinolisi aivan huikea saavuttaa, mutta se riippunee täysin siitä, että saadaanko Louhetarelle hyviä ja menestyviä jälkeläisiä kilpailuradoille.

Virtuaalitalli / virtuaalihevonen | Ulkoasun suunnittelu ja toteutus @ Werry | © Hortensian Suomenhevoset | Hevoset ja ihmiset jotka esiintyy kuvissa, eivät liity mitenkään mainittuihin tietoihin | Hevosen kuvat © ransu.kuvat.fi