SV-III, KEV-II, EV-I, KTK-III

Armon Säälipoika, Roni

Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori Rekisterinumero VH16-018-2043
Väri, säkäkorkeus Punarautias, 154cm Omistaja Werry (VRL-12945)
Syntymäaika, ikä 24.02.2013, 4v Kasvattaja Henri Henrikson, evm
Painotus Yleispainotus Koulutustaso Va B, re. 110cm, Helppo, Noviisi

Historiaa: Armon Säälipoika saapui maailmaan 24.02.2013 aamuvarhain. Synnytys oli onnistunut hyvin, joten ei tarvinnut hirveästi huolehtia syntymän jälkeläisiä ongelmia - kuten niitä ei tullutkaan, onneksi. Ronille tuumailtiin pitkään nimeä, mutta lopulta sitten päädyttiin Säälipoikaan. Nimi on lähtöisin siitä, että varsana sen pään merkit teki sen ilmeestä jotenkin hieman kurjan oloisen, jonka takia se sitten nimettiinkin niin. Vanhetessa kuitenkin tämä muuttui - Ronista tuli lopulta aivan mahdottoman komea ja suloinen suomenhevonen! Pohjanmaalaiset kasvattajat olivat tienneet että tästä orista tulisi todella upea kilpailuratsu, mutta kuitenkin he joutuivat luopumaan siitä. Niinpä siitä tehtiin myynti-ilmoitus, jonka minä sitten löysinkin eräänä päivänä. Alkuun totta kai yritin olla huomaamatta ilmoitusta itselle määräämäni ostokiellon takia, mutta edustava kuva ja pieni tekstin pätkä kyllä voittivat uteliaisuuteni. Ilmoituksen lukemisen jälkeen olin aivan korvia täynnä rakkautta, nimittäin olin niin kovasti rakastanut tähän hevoseen. Siispä päätin käydä katsomassa tätä 2.6-vuotiasta hevosta paikan päälle, ja noh tietenkin se päätyi siihen, että ostin Ronin itselleni. Hienoa työtä minä! Kuitenkin näin muutaman kuukauden jälkeen olen kyllä superkiitollinen, että ostin tämän mahtavan hevosen! 

Armon Säälipojaksi nimitetty on sellainen ori, jota en kyllä vaihtaisi toiseen hevoseen! Roni tuntuu olevan aivan aivoista kavioihin saakka täynnä pelkkiä hyviä asioita - korkeintaan ehkä muutama pikku pulma, ei sen enempää. Jos pitäisi määritellä kouluarvosana Ronin luonteesta, mielestäni se olisi vähintään sitä yhdeksän ja puolen paikkeilla, nimittäin tämä ori omistaa aivan mahdottoman ihanan luonteen! Se on osittain nöyrä, kiltti ja kerta kaikkiaan mukavaluonteinen hevonen, jolta ei myöskään ne taidot ole hukassa.

Käsitellessä, tai toisella nimellä hoitaessa, Roni muistuttaa aika paljon mammanpoikaa, joka tottelee ihmisiä aikalailla melkein joka asiassa. Ori pysyy paikoillaan kuin liimattu, eikä ylimääräistä liikehdintää tunnu olevan paljon. Osaamatonkin ihminen voi helposti lähestyä tätä, nimittäin ori ei todellakaan esitä mitään enkeliä, joka tilaisuuden tulessa sitten näyttää hampaansa ja haukkaa käsivarresta kiinni. Ei, Roni on juuri sitä kullanarvoista sorttia, joka osaa kyllä nöyrtyä hyvinkin tahtoon. Harjaaminen onnistuu rutiinilla, mutta tätä olisi mielellään hyvä käsitellä hieman kokeneempi hoitaja, nimittäin aloittelijat tuntuvat usein olevan hieman hermostuneita, joka myös vaikuttaa samalla tavalla oriin itsessään. Varusteet saa laitettua päälle helposti pullistelua lukuun ottamatta. Senkin saa kyllä loppumaan selvällä käskyllä. Roni toimii riimunnarun päässä yhtä kiltisti kuin aina, eikä yritä lähteä käsistä missään vaiheessa.

Kouluratsuna Roni on enemmän kuin vain hyvä. Se taitaa vaativa b-tason kouluratsastusliikkeet luontaisesti, melkein uskoisi tämän osaavan vielä korkeamman tason juttuja. Orin askeleet ovat lennokkaat, eteenpäin etenevät ja tasaiset - kaikissa askellajeissa askelehtiminen on täyttä silmäruokaa sivusta katsojalle. Tämä käyttää paljon eteenpäin menemisessä tasaosaa, minkä takia etuosan työskentely näyttää kevyehköltä. Laukanvaihdot ovat tälle orille yksiä lempiliikkeitä, ja nämä vaihdot sujuvat kuin heinän syöminen. Roni liikkuu nöyrästi kuunnellen ratsastajansa ohjeita, eikä yritä säätää omiaan - toki joskus pientä poissa olevaisuutta saattaa pieninä määrinä ilmetä. Alkuverryttelyistä sen verran, että Ronin kannattaa saada hyvin lämpimäksi, jotta työskentely on paljon helpompaa ja vaivattomampaa.
Myös valjakkoajohevoseksi soveltuva ori kulkee kärryjen edessä kuin vanha tekijä. Kommunikointi ohjastajan sekä tämän hevosen välillä luistaa vallan mainiosti, mikä onkin yhteistyön kannalta erittäin hyvä. Kestävyyskokeessa hyvä kuntoisuus ja rohkeus ovat Ronissa esille tulevia ominaisuuksia. Roni suorittaa koulu- ja tarkkuuskokeet tasaisen vahvasti ja rennosti kuuliaisin mielin.

Ori on kaiken lisäksi päätynyt vielä este- ja maastoestehevoseksi. Perus rataesteille Roni on erittäin hyvä vaihtoehto jos haluaa osaavan ja nöyrän suorittajan alleen. Ainoa asia mitä vaaditaan, on ratsastaja joka osaa antaa selkeät avut ja ohjeet radalla liikkumiseen sekä esteiden ylittämiseen - tällä tavoin suoritus on täyttä priimaa. Hienoista askeleista ja reippaasti temposta on todella paljon hyötyä, varsinkin jos aikaluokista on kyse. Paljon takaosaa käyttävänä hevosena ponnistaa se jopa 110 senttimetrin korkeiden esteiden yli yleensä vaivatta. Liitovaihe on oksereilla tai trippeleillä pitkähkö, ja täten varmistaa, etteivät puomit kolise maahan. Laskeutumisvaihe on taas suhteellisen tasainen ja varma.
Roni on sataprosenttisen varmasti maastovarma hevonen, joka kannattaa ottaa mukaan maastoon sekä maastoesteille mikäli rohkeaa ja luotettavaa hevosta haluaa mukaan. Mitkään pusikot tai pelottavat asiat eivät saa tätä perääntymään, vaikka pistääkin tuntosarvensa esille mahdollisen vaaranuhkaa varten. Maastoesteitä kun on tunnetusti paljon erilaisia, osa haastavampia ja osa sitten pelottavampia - Ronille ei kuitenkaan mikään ole pelottava, vaikkakin haastavia kyllä osa voi olla. Ori kuitenkin osaa ratsastajan apujen ja ohjeiden avulla hoitaa kunnialla esteiden ylityksen ja siitä jatkamisen eteenpäin, mutta tämä vaatii myös sitten ohjien päästä olevalta ihmiseltä itsevarmuutta ja tietoa siitä, ettei mitään todella pahoja yllätyksiä tule vastaan.

Vaikka Roni onkin pohjimmiltansa sellainen superkiltihkö suomenhevonen, sen kanssa kyllä saa tapella, kun kyseessä on traileri, hevosauto tai -rekka. Ori ei vain jostain syystä ole alkanut tai ole ollut koskaan koppien kaveri, joka on kyllä tuonut paljon kysymyksiä ajan saatossa. Jotta tämä saadaan kyytiin mukaan, tarvitsee avukseen vaikka mitä välineitä, kuten raippa, kestävä hihna ja kaiken maailman herkkuja mistä ori vain sattuu tykkäämään. Joskus vain Ronin takia aikaa on varattu enemmän, jotta paikan päälle on ehditty. Kuitenkin päämäärässä Roni käyttäytyy asiallisesti sekä käsittelijänsä tekemisen mukaisesti. Lämmittelyt ja loppuverryttelyt alkavat kuin myös päättyvät ihan samoin tavoin kuin kotinurkilla, eli mitään ylimääräistä sähläystä tuskin tapahtuu. Kuitenkin kun ori pääsee tosi toimiin, eli vuoro koettaa, Roni loistaa osaavan ratsastajan kanssa mahdottoman hienosti! Sen keskittyminen ei tunnu herpaantuman missään hetkessä, joten kuvaajat ynnä muut ei yleensä hetkauta tätä.

 
i. Joka-Sälli evm

157cm, rt

ii. Siviili evm

158cm, vrt

iii. S. Sivisti evm 159cm, m iiii. Vistikäs evm 
iiie. Sermana evm
iie. Liisitta evm 156cm, trt iiei. Sitta-Rekki evm 
iiee. Liisila evm 

ie. Jokaste evm

154cm, trt

iei. Jorppanokka evm 156cm, tprt ieii. Panokka evm 
ieie. Joraaja evm 
iee. Stesiina evm 153cm, vrt ieei. Teviloste evm
ieee. Siinakko evm

e. Armon Pisara evm

149cm, prt

ei. Pisaatti evm

153cm, tprt

eii. Pasaatti evm 154cm, prn eiii. Saattikki evm
eiie. Palvelija evm 
eie. Rivi-Siia evm 150cm, prt eiei. Rivistäjä evm 
eiee. Siiatar evm 

ee. Armon Sara evm

148cm, prt

eei. Jarkko-Ara evm 153cm, vrt eeii. Jaarko evm 
eeie. Aratias evm 
eee. Armon Saralevo evm 145cm, prt eeei. Ajan Kuvitus evm
eeee. Sarattu evm

Taavin sukupuu koostuu puhdasrotuisista suomen(pien)hevosista

Suvusta

i.Joka-Sälli oli aikamoinen sähläri, mutta sisimmältään hienosti käyttäytyvä suomenhevosori. Se oli varsasta lähtien ollut aika kömpelö ja aina välillä törmäiltiin ties minne tai kaaduttiin laitumella leikkiessä. Se asui rakastavassa kodissa Etelä-Pohjanmaalla, ja siellä se myös koulutettiin hyväksi yleispainotteiseksi kilpailuhevoseksi. Sälli oli koulutettu kouluratsastuksessa helppo a-tasolle, rataesteillä 110 senttimetrin korkeuteen ja kenttäratsastuksessa CIC1-tasolle saaka. Kyseisien lajeissa tuli myös paljon kilpailtua, suurissa kuin pienissä kilpailuissa. Sälli oli korkeudeltaan 161 senttinen ja väriltään rautias. Orin kilpailu-uran päättyessä se siirtyi jalostuskäyttöön ja sai viisi jälkeläistä, jotka kaikki ovat Sällin tapaisia hienoja kisahevosia ja hyväsydämisiä hevosia. Sälli lopetettiin 22-vuotiaana, kun se mursi sen etujalan eikä mitään ollut tehtävissä.

ii. Siviili oli alkuunsa meinannut painottua kokonaan ravipuolelle isänsä tavoin, mutta kasvattajan mielen muuttuessa siitä lähdettiin kouluttamaan ratsupainotteista hevosta. Siviili oli luonteeltaan yllättävän hyväkäytöksinen, nimittäin alkuun oli luultu orin olevan isänsä kaltainen ylikiehuva ja ärhäkkä hevonen, mutta toisin kävi. Tämä uutinen ei kuitenkaan ollut kasvattajille ollenkaan mikään katastrofi - nimenomaan mahtava juttu! Siviili oli korkeudeltaan 158 senttinen ja turkin väri oli vaaleanrautias. Ori menestyi este-, koulu- kuin myös kenttäkilpailuissa mainiosti, vaikkei omistanutkaan mitään maailman tasaisempia askeleita ravitaustan takia. Näyttelysijoituksista saatiin hommattua Siviilille myös muutama arvonimi, mikä antoikin etua jalostuskäyttöön siirryttyä. Jälkeläisiä ori saikin viitisen kappaletta, joista noin neljä päästiin tapamaan kilpailuradoilla ja näyttelyrinkien sisällä. Ori lopetettiin saavuttaessaan 24 vuoden iän, kun vuosien jälkeen sillä alettiin huomata pahoja jalkaongelmia.

ie. Jokaste on vielä elossa oleva suomenhevostamma, joka viettää nykyään eläkepäiviään kasvatuskodissaan Keski-Suomessa kaiken saavutuksien jälkeen. Jokaste ei ainoastaan omannut upeaa luonnetta, vaan taitojakin löytyi mahdottoman paljon. Vanhempiensa ja hyvän koulutuksen ansiosta siitä saatiin oikein kultaharkkotamma, jonka kanssa ei kyllä missattu suurempia kilpailuita. Jokaste oli elementissään etenkin esteillä, kouluaitojen sisällä ja maastoreiteillä, mutta veti myös vaunuja valjakkoajokilpailuissa. Jokaste oli ulkomuodoltaan 154 senttinen ja tummanrautias, mutta sen luonne tässä on mielenkiintoisin. Tammalla on aina ollut tapana käyttäytyä fiksusti, eikä niitä huonoja päiviä tuntunut melkein koskaan löytyvän tältä. Jokasten ollessa siitoskäytössä, se sai yhteensä neljä kersaa, joista yhden voi vielä mahdollisesti nähdä elossa. Jokaste kutakuinkin vielä elää ja onkin 23-vuotias, suhteellisen hyvinvoiva hevonen.

 

e.Armon Pisara oli 149 senttinen, pienehkö punarautias suomenhevostamma. Tamma oli koulutettu syntymäkodissa este-, koulu- ja kenttäratsastukseen, mutta satunnaisesti käytiin myös valjakkoajokilpailuissa. Pisara oli koulutettu CIC1-tasolle saakka ja kilpailikin niissä tason luokissa este-, koulu- ja kenttäkilpailuissa. Pisara omisti lisäksi hienon luonteen! Se oli erittäin hyvätapainen hevonen, eikä se kärttyillyt kenellekään melkein koskaan. Tamma oli ollut sellainen kiltti tyttö jo ihan varsasta saakka, eli hyväkäytöksisyys on ollut alusta loppuun saakka. Menestykkään kilpailu-uran jälkeen sen kanssa päästiin tuottamaan yhteensä kolme varsaa, kunnes Armon Pisara menehtyi 18 vuoden iässä juuri ennen kuin neljättä varsaa ehdittiin suunnitella.

ei. Pisaatti kanssa päästiin kokemaan monen tasoisia kilpailuja nuoresta lähtien sekä kaiken lisäksi sillä oli oikein menestykäs elämä myös jalostuskäytön puolella. Tämä tummanpunarautias, 153 senttinen suomenhevosori oli koulutettu neljään lajiin; valjakkoajoon, este-, koulu- ja kenttäratsastukseen. Kaikissa näissä lajeissa myös pärjättiin paremmin kuin hyvin - jo 5-vuotiaasta saakka! Pisaatin kanssa koetettiin käydä vanhemmalla iällä suomenhevosten suomenmestaruuksissa ihan vain mielenkiinnosta, ja hyvällä tuurilla ja taidoilla sieltä ansaittiinkin kolmossija! Kilpailuiden lisäksi myös näyttelyissä pärjättiin hyvin. Pisaatti oli eloisa tapaus, jolta löytyi paljon hyvää sydäntä kaikille jaettavaksi. Jalostuskäyttöön siirtyessään ori saikin huikeat kuusi jälkeläistä hienoista tammoista, joista suurin osa on valitettavasti menehtynyt tai viettävät parhaimmillaan tällä hetkellä eläkepäiviä. Pisaatti menehtyi 23-vuotiaana, mutta edelleenkin moni muistaa tämän sen hienosta urasta!

ee. Armon Sara oli luonteeltaan sellainen rennon oloinen suomenhevostamma, jonka kanssa vietettiin aika suhteellisen rauhallista ja hitaasti saavutuksia tavoittelevaa elämää. Saraa oli lähetty kouluttamaan hiljalleen koulutusikään päästessä yleispainotteiseksi kilpailuhevoseksi, mutta koulutus saatiin päätettyä vasta suunnilleen viiden kuuden ikävuoden välillä. Siitä lähtien tamman kanssa kierreltiinkin ahkerasti koulu-, este- ja kenttäkilpailuissa ympäri Suomen, ja kerättiin taitoja sekä oppeja jatkolle. Minnekään supermaineikkaisiin kilpailuihin ei koskaan päästy, mutta aluemestariksi sentään Saran kanssa yllettiin! Sara oli siis kutakuinkin sellainen 148 senttinen, punarautias ihana suomityttö, jonka luonnetta ei voinut muuta kuin kehua! Hyvän luonteen omaavana sekä hienon kilpailu-uran ansiosta Sara sai yhteensä neljä taaperoa siitoskäytössä ollessaan. Sara vietti eläkepäiviänsä syntymäkodissaan Etelä-Pohjanmaalla kaiken tavoitteiden jälkeen, kunnes lopetettiin vanhuuden takia 24 vuoden vanhana tätinä.

Jälkeläiset

Roni on jalostuskäytössä tuontisukuisille suomenhevostammoille. Astutuksista voi tiedustella mailin kautta

 • ei jälkeläisiä

ERJ-kilpailut (40 sijoitusta, joista 10 voittoja)

KRJ-kilpailut (45 sijoitusta, joista 14 voittoja | 1 KRJ-CUP)

 • 16.10.2016 - Kutsu - 110cm – 5/40
 • 19.10.2016 - Kutsu - 110cm – 3/40
 • 03.11.2016 - Kutsu - 110cm – 3/40
 • 13.11.2016 - Kutsu - 110cm – 3/40
 • 14.11.2016 - Kutsu - 110cm – 1/40
 • 08.11.2016 - Kutsu - 110cm – 4/28
 • 09.11.2016 - Kutsu - 110cm – 5/28
 • 09.11.2016 - Kutsu - 110cm – 2/28
 • 11.12.2016 - Kutsu - 110cm – 5/25
 • 13.12.2016 - Kutsu - 110cm – 1/25
 • 17.12.2016 - Kutsu - 110cm – 3/25
 • 05.01.2017 - Kutsu - 110cm – 4/40
 • 03.01.2017 - Kutsu - 100cm – 5/40
 • 09.01.2017 - Kutsu - 100cm – 2/40
 • 21.02.2017 - Kutsu - 100cm – 7/65
 • 23.02.2017 - Kutsu - 100cm – 2/65
 • 25.02.2017 - Kutsu - 100cm – 7/65
 • 02.03.2017 - Kutsu - 100cm – 2/30
 • 06.03.2017 - Kutsu - 100cm – 5/30
 • 09.03.2017 - Kutsu - 100cm – 1/30
 • 27.02.2017 - Kutsu - 100cm – 2/40
 • 15.03.2017 - Kutsu - 100cm – 1/30
 • 18.03.2017 - Kutsu - 100cm – 3/30
 • 19.03.2017 - Kutsu - 100cm – 4/30
 • 22.03.2017 - Kutsu - 100cm – 5/30
 • 24.03.2017 - Kutsu - 100cm – 1/30
 • 26.03.2017 - Kutsu - 100cm – 2/30
 • 28.03.2017 - Kutsu - 100cm – 3/30
 • 10.04.2017 - Kutsu - 100cm – 5/30
 • 01.06.2017 - Kutsu - 100cm – 4/30
 • 02.06.2017 - Kutsu - 100cm – 1/30
 • 10.06.2017 - Kutsu - 100cm – 1/30
 • 14.06.2017 - Kutsu - 100cm – 1/30
 • 26.06.2017 - Kutsu - 100cm – 1/30
 • 26.06.2017 - Kutsu - 100cm – 1/30
 • 01.06.2017 - Kutsu - 100cm – 2/40
 • 04.06.2017 - Kutsu - 100cm – 6/40
 • 05.06.2017 - Kutsu - 100cm – 6/40
 • 08.06.2017 - Kutsu - 100cm – 2/40
 • 14.06.2017 - Kutsu - 100cm - 2/30
 • 18.09.2016 - Kutsu - Vaativa B – 1/40
 • 20.09.2016 - Kutsu - Vaativa B – 2/40
 • 05.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 4/30
 • 06.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/30
 • 08.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/30
 • 08.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 4/30
 • 15.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/30
 • 16.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/30
 • 17.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/30
 • 02.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/40
 • 07.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 3/40
 • 08.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 4/40
 • 08.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/40
 • 09.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 1/40
 • 25.09.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/30
 • 29.09.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/30
 • 12.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/40
 • 13.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/40
 • 15.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 6/40
 • 19.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/40
 • 20.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 5/30
 • 22.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 1/30
 • 28.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/30
 • 15.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 4/30
 • 17.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 3/30
 • 17.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 5/30
 • 17.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 5/30
 • 14.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 2/30
 • 22.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 4/30
 • 28.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 1/30
 • 21.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 6/40
 • 28.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 1/40
 • 06.11.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/30
 • 09.11.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/30
 • 03.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 1/30
 • 04.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 1/30
 • 06.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 4/30
 • 08.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 4/30
 • 08.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 2/30
 • 10.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 3/30
 • 27.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 1/40
 • 25.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 1/30
 • 26.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 1/30
 • 29.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 5/30
 • 28.02.2017 - Kutsu - Vaativa B – 2/182 – KRJ-CUP

KERJ-kilpailut (6 sijoitusta, joista 1 voittoja)

Näyttelymenestys & VSR-cupit

 • 24.10.2016 - Kutsu - Helppo – 1/34
 • 30.10.2016 - Kutsu - Helppo – 2/34
 • 12.10.2016 - Kutsu - Helppo – 5/40
 • 17.10.2016 - Kutsu - Helppo – 3/40
 • 18.10.2016 - Kutsu - Helppo – 3/40
 • 19.10.2016 - Kutsu - Helppo – 5/40
 • 12.03.2017 - Kutsu - Tutus.lk – 5/28
 • 26.03.2017 - Kutsu - Tutus.lk – 2/30
14.10.2016 - NJ - Hortensia - irtoSERT
07.01.2017 - VSN - Hortensia - RCH (tuom. Spookiness)
 • 28.02.2017 - Kutsu - Vaativa B – 8/93 – VSR-CUP
VVJ-kilpailut (22 sijoitusta, joista 10 voittoja)  
 • 02.04.2017 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe – 1/30
 • 04.04.2017 - Kutsu - Noviisi koulukoe – 5/30
 • 08.04.2017 - Kutsu - Noviisi koulukoe – 3/30
 • 02.06.2017 - Kutsu - Noviisi koulukoe – 4/30
 • 09.06.2017 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe – 5/30
 • 03.06.2017 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe – 2/30
 • 04.06.2017 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe – 4/30
 • 07.06.2017 - Kutsu - Noviisi koulukoe – 1/30
 • 08.06.2017 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe – 1/30
 • 09.06.2017 - Kutsu - Noviisi koulukoe – 1/30
 • 13.06.2017 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe – 2/30
 • 14.06.2017 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe – 5/30
 • 16.06.2017 - Kutsu - Noviisi koulukoe – 1/30
 • 16.06.2017 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe – 3/30
 • 17.06.2017 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe – 1/30
 • 18.06.2017 - Kutsu - Noviisi koulukoe – 1/30
 • 24.06.2017 - Kutsu - Noviisi koulukoe – 2/30
 • 26.06.2017 - Kutsu - Noviisi koulukoe – 1/30
 • 29.06.2017 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe – 1/30
 • 05.06.2017 - Kutsu - Noviisi koulukoe – 5/30
 • 07.06.2017 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe – 1/30
 • 10.06.2017 - Kutsu - Noviisi koulukoe – 2/30
 

 

Valmennus 19.06.2017, kirjoittaja VRL-14510

Werry ja minulle uusi tuttavuus Armon Säälipoika verryttelivät kentällä kävellessäni verkkaisesti paikalle. Aurinko paistoi kirkkaasti pilvettömältä taivaalta, ja näin kuumana päivänä ei osannut sanoa oliko se hyvä vai ei. Siirryin kentän varjoisimpaan nurkkaan ja aloin jo melkein heti huutelemaan komentoja. Korjasin alkuverryttelyjen aikana Werryn istunnan virheitä ja muita pikkuongelmia ja pian olimmekin valmiita aloittamaan. Otimme alkuun hieman hitaampia tehtäviä, joiden tarkoituksena oli saada Ronia vielä vahvemmin ratsastajansa avuille ja astetta notkeammaksi. Ratsukko sai suorittaa ensimmäiseksi käynnissä pieneneviä spiraaleja, ja Roni automaattisesti tiesi, mitä tehdä. Werry oli hieman eksynyt, mutta asia saatiin kuntoon yllättävän nopeasti ja kun spiraaleja pystyttiin tehdä myös ravissa, pystyimme siirtymään seuraaviin tehtäviin.

Pienten välikäyntien jälkeen pyysin ratsukkoa laukkakahdeksikolle, jonka keskellä oli tarkoitus vaihtaa laukka kahden käyntiaskeleen kautta. Ensin Werry ei tehnyt tarpeeksi tiukkoja pidätteitä, Roni pudotti laukan vain raviin, mutta ainakin se nosti uuden laukan heti ratsastajansa avuista. Muutaman toiston jälkeen suuntaansa Werry ymmärsi pyytää oriiltaan vaativammin ja näinpä laukasta päästiin suoraan käyntiin. Otimme vielä yhdet välikäynnit ennen seuraavaa tehtävää, joka oli vain loppuun kevyttä takaosakäännöksen harjoittelemista. Tämäkin luonnistui ratsukolta melkeinpä heti virheettömästi, korjasin vain vielä Werryn istuntaa ja ulkokättä, joka yritti jatkuvasti karata liian eteen. Loppujen lopuksi ratsukosta ei löytynyt edes mitään kauhean suuria virheitä taikka ongelmia, joten saatoimme lopettaa valmennuksen hyvissä mielin – kaikki kolme.

Päiväkirjamerkintä 14.08.2016, kirjoittaja omistaja

Välillä minusta tuntuu että minun pitäisi hankkia parempi elämä - siis ihan oikeasti. En tiedä miksi olin jälleen eksynyt myyntihevosten puolelle, mutta siellä minä olin jälleen uteliaana selannut. Olin määrännyt itselle ostokiellon ei vain rahaa säästääkseni, vaan ihan vain siksi, ettei pian hevosia pursuaisi tallista ovista ja ikkunoista. Kohdalle löytyi paljon mielenkiintoisia hevosia, mutta yritin välttää avaamasta mitään ilmoitusta kokonaan, koska muuten olin sata varma, että joku polle jälleen lähtisi meille. Näistä monesta kiinnostavasta hevosesta yksi oli ylivoimaisin, joka houkutteli kuin paholainen minua avaamaan ilmoituksen. Ja totta kai minä sorruin siihen ja aloin lukemaan mitä ilmoitus piti sisällään. Armon Säälipojaksi nimetty suomenhevonen oli lukemani perusteella aivan kuin kultakaivos, jopa taitojakaan ei kuulemma puuttunut. Olin ihastunut kovasti sen ihanaan luonteeseen sekä kuvaan, joka siitä oli otettu. Kolmen tallityöntekijän sattuessa luokseni, kysäisin heidän mielipidettä tästä kaviokkaasta. He olivat totta kai hyvin innoissaan ja rakastuneita hevosesta, ja vaativat minun hankkivan hevosen Hortensiaan. Heidän innoittamana tein virheen, jota en kyllä kadu, ja otin yhtyettä kasvattajaan ja kysyin mahdollista tapaamista. Vielä samana päivänä aamupäivällä sain vastauksen ja lähdin trailerin sekä tyttöjen kanssa kohti Pohjois-Pohjanmaata.

Ensimmäisenä on kyllä pakko sanottava, että Roni oli juuri sitä mitä ilmoituksessa oli mainittu. Eli kiltti ja hyvätapainen ori. Kokeilin liinassa orin käytöstä liikkuessa ja tsekkasin irtohypytyksen avulla sen tyylin ja taidot. Olin suuresti vakuuttunut työntekijöiden kanssa, että tämä olisi meidän. Ja siinä minä olinkin jälleen kirjoittamassa ostosopimusta jo kolmatta kertaa tässä kuussa - hyvä minä!

Virtuaalitalli / virtuaalihevonen | Ulkoasun suunnittelu ja toteutus @ Werry | © Hortensian Suomenhevoset | Hevoset ja ihmiset jotka esiintyy kuvissa, eivät liity mitenkään mainittuihin tietoihin | Hevosen kuvat © ransu.kuvat.fi | Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan kuvien yhteydessä