SV-II, KTK-III

Hortensian Salmiakkirosvo, Rosso

Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori Rekisterinumero VH16-018-2002
Väri, säkäkorkeus Rautias, 151cm Omistaja Werry (VRL-12945)
Syntymäaika, ikä 02.08.2016, 4v Kasvattaja Werry, Hortensia
Painotus Koulupainotus Koulutustaso Va B

Salmiakkirosvo on vanhempien kaltainen koulupainotteinen suomenhevonen, jolta löytyy paljon kapasiteettiä kouluaitojen sisälle. Ratsuna se on aika haastava sen vauhdikkuuden sekä innokkuuden takia, myös hieman äksy luonne tekee työskentelystä hieman ärsyttävämpää. Ylipäätänsä käsitellessä se on aina hieman teinimäinen, mutta kyllä tutun hoitajan tai käsittelijän kanssa hommat sujuvat hieman paremmin.

Hoitaessa Rosso tuottaa yleensä päänvaivaa ja ongelmia, se vain kun nyt tuntuu olevan tuollainen ärsyttävähkö kuten emänsä. Kutakuinkin sisimmiltään siltä löytyy hieman sitä hyvääkin, mutta se luonteenpiirre näkyy yleensä vain hieman kokeneemman ja tai tutumman käsittelijän seurassa. Hyvällä tarkoitan sitä, ettei Rosso tunnu niin paljon ärsyttävän tai äksyilevän hoitajansa kanssa, vaan antaa hoitaa harjauksen astetta rauhallisemmin. Varusteet saa heitettyä päälle yleensä ongelmitta, mutta kuten kaikilla on huonoja päiviä, löytyy myös sellaisia Rossolta, milloin se ei sitten oikeen meinaa suostua suitsien laittoon. Taluttaessa ori on aika reipas, ja noh, tykkää etuilla taluttajaansa runsaasti. Kuitenkin tämän käytöksen saa kyllä kuriin, jos vain käsittelijä osaa tähän jotenkin järkevästi puuttua. Meidän ori rakastaa paljon ulkoilemista, joten jotta aitauksesta nouto onnistuu, saa käyttää kyllä niitä jahtaustaitoja aika paljonkin.

Rosso on emänsä kuin isänsäkin tavoin koulupainotteinen ratsu, jolta eivät kyllä taidot ole hukassa. Orilla on hienot ja pehmeähköt askeleet, joka on yksi mahtava ominaisuus hevosessa. Rossolta luonnistuu monet erilaiset koululiikkeet aina vaativa a-tasolle, mutta on painottunut kilpailemaan vaativa b-luokissa. Vaikka ori onkin todella vauhdikas tapaus, osaa se keskittyä todellisiin treeneihin kyllä mainiosti. Totta kai alkuverryttelyissä vaaditaan paljon sen rauhoittamiseksi, mutta kun siinä onnistuu, pääsee näkemään hevosen parhaimmat puolet. Verryttelyiden jälkeen kun aloitetaan kunnon työskentely, mitä todennäköisimmin orista tulee paljon keskittyneempi sekä kivempi ratsastaa. Loppuverryttelyissä se pysyy edelleen aika rauhallisena jos treeni on ollut aika rankkaa, mutta todella kevyiden harjoitusten jälkeen se yleensä kuluttaa energiaa.

Kilpailuissa tai ylipäätänsä kaikissa tapahtumissa se pysyy omana itsenä. Alku- kuin myös loppuverryttelyt menevät samalla tavalla kuin kotosalla, eikä kovasti poikkeuksia ole. Kouluaitojen sisälle päästessä se tekee töitä ratsastajansa ohjeiden mukaisesti, ja pysyy normaalisti keskittyneenä koko ohjelman loppuun saakka.

 
i. VSN Ch Roivas

153cm, hprn

KTK-II, KV-II

ii. Reemus evm

145cm, hprn

iii. Reipastus evm hprn, 144cm iiii. Ruufus evm
iiie. Liliaana evm
iie. Aavilan Kiuru evm prt, 146cm iiei. Aavilan Kiipeli evm
iiee. Aavilan Simppu evm
ie. Porelia evm

150cm, vprt

iei. Aaroni evm trn, 152cm ieii. Aarnio evm
ieie. Jiin Jippo evm
iee. Korelia evm vprt, 151cm ieei. Kaunan Kamaluus evm
ieee. Korinna evm
e. Salmiakkikuningatar

151cm, m

KRJ-I, SLA-I

ei. Salmiakkisoturi evm

155cm, m

eii. Salmiakki evm 158cm, m eiii. Vuoren Kuningas evm
eiie. Diamondin Loisto evm
eie. Vapauden Aate evm 152cm, m eiei. Rantautuja evm
eiee. Salavaras evm
ee. Hillevin Taikamatto evm

151cm, m

eei. Levoton Poju evm 153cm, m eeii. Sanavapaa evm
eeie. R.D Tytär evm
eee. Vieras evm 155cm, m eeei. Lipeilijä evm
eeee. Yllätyslahja evm

Suvusta

ei. Salmiakkisoturi oli nuorena suomenhevosena aktiivinen kilparatsu, jonka kanssa ehdittiin kyllä napata paljon ruusukkeita ja pokaaleita matkaan. Ori kilpaili pääosin vaativa b-tasolla alue- ja kansalliskilpailuissa, lisäksi myös mestaruuksiin Shakin kanssa ehdittiin. Shakki lisäksi kävi aina välillä estekilpailuissa, vaikkei niissä kovin hyvin pärjännyt. Luonteeltaan hevonen oli vaativa ja hieman itsepäinen. Vaikkei luonne ollut todellakaan mikään ihana, oli se periaatteessa pieni asia verrattuna sen kouluratsastus taitoihin. Kilpailu-uransa jälkeen hevonen oli jalostuskäytössä, jolloin sai myös 4 jälkeläistä. Shakki oli ruunikko, 155senttinen suomenhevonen. Hevonen valitettavasti lopetettiin 21-vuoden iässä huonojen jalkojen takia.

eii. Salmiakki oli erittäin vauhdikas, mutta taitava kenttäratsu. Vaikka Sami painottuikin tosiaan pääosin sinne kenttäratsastuksen puolelle, kävi se myös paljon yksittäisissä koulukilpailuissa. Sami kilpaili kenttäkilpailuissa CIC1-tasolla kansallisissa ja aluekilpailuissa sekä koulukilpailuissa vaativa b-luokissa. Orin kilpailu-ura päättyi 15-vuotiaana, kun hevonen siirtyi jalostuskäyttöön. Sami sai 5 jälkeläistä, joista suurin osa on hienoja koulu- ja kenttähevosia. Salmiakki lopetettiin 24-vuotiaana vanhuuden oireiden takia. Hevonen oli 158senttinen suomenhevonen.

eie. Vapauden Aate oli luonteeltaan hieman energinen, mutta suhteellisen hyväkäytöksinen hevonen. Vaikka tamma vaati aina ratsastajaltaan aika paljon, kunnioitti se kaikkia niitä, jotka olivat onnistuneet voittaa sen luottamuksen. Vapun kanssa kilpailtiin suurimmaksi osaksi esteillä, koulussa ja maastossa, mutta satunnaisesti sen kanssa käytiin myös valjakkoajokilpailuissa. Vappu hyppäsi 120cm luokissa, koulussa kilpaili vaativa b-tasolla ja kenttäkilpailuissa kilpaili CIC1-luokissa. Menestykäs kilpailu-ura päätettiin 16-vuotiaana tamman siirtyessä siitoskäyttöön. Tamma sai 3 jälkeläistä, jotka olivat kaikki taitavia kilpailuhevosia. Vappu oli 152senttinen, musta suomenhevonen, joka lopetettiin 24-vuotiaana vanhuuden takia.

ee. Hillevin Taikamatto oli taitava kouluhevonen, jolta ei kyllä puuttunut kapasiteettia painotuslajiinsa. Hillen luonne oli hieman tulinen, mutta suhteellisen kuuliainen. Hevonen vaati aina sellaisen ratsastajan, joka osasi käyttää apuja oikein, ja sellaisen jolta löytyi päättäväisyyttä - Hille ei nimittäin aina pakosti ehtinyt kuunnella mitä ratsastaja sille sanoi. Hillevi kilpaili koulukentillä vaativa b-tasolla, mutta kokemusta tuli myös este- ja valjakkoajokilpailuista. Tamma siirtyi siitoskäyttöön 15-vuotiaana, jonka jälkeen sai kolme jälkeläistä. Hille oli 151senttinen, musta suomenhevonen, joka menehtyi ähkyyn.

eei. Levoton Poju oli nimensä mukaisesti aikamoinen kuumakalle, jonka jalat täytyi olla jatkuvasti liikkeellä, oli kyseessä hoitotuokio tai treeni. Vaikka ratsastajalta vaadittiin paljon käsivoimia tämän hevosen hallitsemiseen, kunnioitettiin hevosta pääosin sen taitavuuden takia. Poju kilpailu-ura oli oikeastaan yllättävän menestykäs, omistajat kun luulivat että oria ei pystyisi mitenkään edes käsittelemään. Ori kilpaili etenkin koulukilpailuissa vaativa b-luokissa alue- ja kansallistasolla, mutta ruusukkeita saatiin myös valjakkoajosta ja muutamista estekilpailuista. Poju sai jälkeläisiä kolme, kun se siirrettiin jalostuskäyttöön uransa jälkeen. Orin säkä oli 153senttiä ja väritys oli musta. Menehtyi kotitallinsa laitumelle, luultavasti sydänkohtauksen takia.

eee. Vieras oli nuorena aika hyväsydäminen hevonen, jonka tulevaisuutta mietittiin aika kauan. Vieras oli niin sanotusti ”vahinkolapsi”, joten tämän takia juuri mietittiin tamman uraan tarkasti. Kuitenkin tamma päätettiin kouluttaa kouluhevoseksi, josta tuli loppujen lopuksi hieno koululiikkeiden taitaja - vaikkei olisi uskonut. Vira koulutettiin helppo a-tasolle ja niissä luokissa tamma myös kilpaili. Muutamissa estekilpailuissa Viran kanssa ehdittiin käydä, mutta tamman kanssa tosiaan pääosin kilpailtiin vain koulukilpailuissa. Vira 15-vuotiaana lopetettuansa kilpailemisen siirtyi siitoskäyttöön ja sai kaksi jälkeläistä. Vira lopetettiin pahojen jalkavaivojen takia. 

ii. Pieni ja punertava ori Reemus on suvullisesti pienhevosten aatelia. Se on saavuttanut etenkin valjakkoajossa hienoja meriittejä arvokilpailuista. Kärryponina Reemus on toiminut myös erilaisissa tapahtumissa ja kuskannut myös perheen pienimpiä tasaisesti ja turvallisesti erilaisissa tapahtumissa. Reemus on aina saanut kiitosta rauhallisesta luonteestaan, mikä ei välttämättä ole ihan suoraan periytynyt Roivakselle. Yleisestiottaen tämä isälinja on hyvätapainen ja napannut monia ykköspalkintoja kantakirjoissa. Myös Reemus kantakirjattiin I palkinnolle jonka jälkeen se on keskittynyt valjakkoajouraansa. Reemuksen jälkeläiset ovat myös menestyneet hienosti tarkkuutta ja keskittymistä vaativissa lajeissa.

iii. Reipastus oli monen suomenehvosharrastajan huulilla 90-luvun vaihteessa. Nuorena Reipastus tunnettiin orina, jolla on työmoraali kohdillaan ja luonne täyttä kultaa. Tätä hevosta olisi voinut treenata varmasti kuinka huipulle tahansa, mutta omistaja halusi keskittyä oman tasonsa kilpatuloksiin. Reipastus sijoittui useita kertoja arvokisoissa vaativa B- tasolla kouluratsastuksessa. Ori myös kantakirjattiin kilpauran lomassa, jonka jälkeen nimi viimeistään nousi ihmisten huulille. Reipastus astui useita kymmeniä varsoja, joista suurinosa on menestynyt etenkin kouluratsastuksessa.

iie. Muistatko ne lapsuuden ratsastuskoulun pullataikinan tavoin liikkuvat suokkimammat? Aavilan Kiurun kanssa palaat ajassa taaksepäin kun sait upottaa kantapäitäsi hevosen kylkiin ja ainut mitä se sai aikaiseksi, oli pieni korvien liikahdus. Kiuru on mitä kiltein hevonen ja etenkin lasten suosiossa, mutta kisatykkiä siitä ei olisi koskaan tullut. Kiurulta tuntuu vähän väliä puuttuvan koko motivaatio työntekoon, sen sijaan rapsutteluhetket karsinassa heinäkasa edessä ovat mitä mukavimpia. Nuoruudessa Kiurua treenattiin kenttäratsastuksen parissa, sillä sen luonne oli siihen mitä mainioin: rauhallinen, reipas ja rohkea. Iän myötä rauhallisuudesta tuli Kiurun elämäntapa ja sen jälkeen tamma on varsonut kolme upeaa varsaa jotka ovat enemmän tai vähemmän menestyneitä omalla tahollaan.

ie. Kun tutustuu Poreliaan ei ole vaikea yhdistää mistä Roivas on perinyt monet piirteensä. Porelia tunnetaan pienenä ja pippurisena, varsin tammamaisena tapauksena. Se on hyvin energinen ja kaipaa paljon virikettä, jotta ei pura mieltään temppuiluun. Toisinaan temppuilu on vain hoitajan juoksuttamista ympäri tallipihaa, joskus voidaan istua karsinaan miettimään että tarviiko sieltä tulla ulos vai ei. Tahtoa ei puutu, mutta pohjimmiltaan Porelia on varsin miellyttämisenhaluinen. Se tulee hyvin esiin ratsastaessa. Porelia oppii asioita nopeasti ja on omaksunut hyvän kouluhevosen perusopit. Porelia on kilpaillut helpoissa luokissa upeilla tuloksilla.

iei. Aaronin jälkeläislista on hulppea ja sen jälkikasvua tavataan paljon myös Ruotsissa. Etenkin kouluratsastuksessa menestyneet sukujuuret ovat tuoneet oman hyveensä myös Aaronille. Aaroni kilpaili kansallisella tasolla helpoissa ja vaativissa luokissa menestyen kummissakin. Vanhemmiten ori on toiminut paljon näytöshevosena erilaisissa tapahtumissa ja arvokisoissa. Tämän rauhallisempaa ja kultaisempaa luonnetta saa kyllä hakea kaukaa. Pomminkin räjähtäessä jaloissa Aaroni vilkaisee ympärilleen, huokaisee syvään ja jatkaa omia touhujaan.

iee. Korelia on koko elämänsä saanut asua samalla tallilla kuin on syntynytkin kasvattajansa omistuksessa. Noilla kahdella onkin aivan erityinen suhde, sillä Korelia ei ole hevosena ehkä helpoimmasta päästä. Nätti kuin mikä, mutta luonne toisinaan pelkkää tulta ja tappuraa. "Jos hevonen potkaisee, minä potkaisen takaisin", oli useimmiten omistajan suusta kuultu lause. Nämä kaksi ottivat paljon yhteen, mutta lopulta yhteinen sävel on löytynyt. Korelia on startannut koulukilpailuissa seuratasolla ja tuonutkin kotiin muutamia voittoja ja sijoituksia. Omistaja on kuitenkin aina nähnyt Korelian siitostammana ja harrastehevosena - ehkä ihan rahkeetkaan eivät riittäneet kilpauralle. Korelia kantakirjattiin II palkinnolle viisivuotiaana.

@ emän puoli: kasvattaja/omistaja | © isän puoli: Seljasaari

Jälkeläiset

Rosso on jalostuskäytössä.

 • ei jälkeläisiä

KRJ-kilpailut (50 sijoitusta, joista 5 voittoja)

Näyttelymenestys
 • 01.09.2016 - Kutsu - Vaativa B – 2/40
 • 03.09.2016 - Kutsu - Vaativa B – 3/40
 • 05.09.2016 - Kutsu - Vaativa B – 3/40
 • 07.09.2016 - Kutsu - Vaativa B – 2/40
 • 16.09.2016 - Kutsu - Vaativa B – 4/40
 • 04.09.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/30
 • 07.09.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/30
 • 25.08.2016 - Kutsu - Helppo A – 6/40
 • 26.08.2016 - Kutsu - Helppo A – 6/40
 • 26.08.2016 - Kutsu - Vaativa B – 6/40
 • 29.08.2016 - Kutsu - Vaativa B – 4/40
 • 24.09.2016 - Kutsu - Vaativa B – 1/50
 • 25.09.2016 - Kutsu - Vaativa B – 2/50
 • 29.09.2016 - Kutsu - Vaativa B – 2/50
 • 05.09.2016 - Kutsu - Vaativa B – 3/32
 • 06.09.2016 - Kutsu - Helppo A – 4/40
 • 23.09.2016 - Kutsu - Helppo A – 4/30
 • 27.09.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/30
 • 27.09.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/30
 • 28.09.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/30
 • 29.09.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/30
 • 11.09.2016 - Kutsu - Vaativa B – 5/25
 • 19.09.2016 - Kutsu - Vaativa B – 2/25
 • 20.09.2016 - Kutsu - Vaativa B – 2/25
 • 12.09.2016 - Kutsu - Vaativa B – 4/40
 • 17.09.2016 - Kutsu - Vaativa B – 1/40
 • 17.09.2016 - Kutsu - Helppo A – 4/40
 • 18.09.2016 - Kutsu - Helppo A – 6/40
 • 11.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/30
 • 28.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/30
 • 20.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/40
 • 24.09.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/30
 • 01.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/30
 • 02.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 4/30
 • 21.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/40
 • 24.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/40
 • 28.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 6/40
 • 03.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 5/30
 • 07.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 4/30
 • 12.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 2/30
 • 14.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 4/30
 • 15.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 3/30
 • 16.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 3/30
 • 18.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 3/30
 • 11.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 4/30
 • 13.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 2/30
 • 14.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 3/30
 • 19.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 4/30
 • 20.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 2/30
 • 23.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 2/30<

20.09.2016 - RCH - Iowa (tuom. dookie)
21.09.2016 - RCH - Iowa (tuom. Spookiness)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Virtuaalitalli / virtuaalihevonen | Ulkoasun suunnittelu ja toteutus @ Werry | © Hortensian Suomenhevoset | Hevoset ja ihmiset jotka esiintyy kuvissa, eivät liity mitenkään mainittuihin tietoihin | Hevosen kuvat © Suomen Hippos:Eero Perttunen