SV-III, KEV-II, EV-II, KTK-II

Rohdon Tavetti, Taavi

Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori Rekisterinumero VH16-018-2041
Väri, säkäkorkeus Musta, 158cm Omistaja Werry (VRL-12945)
Syntymäaika, ikä 18.04.2013, 4v Kasvattaja Silva Jokinen, evm
Painotus Yleispainotus Koulutustaso Va B, re. 110cm, CIC1, Vaativa

Historiaa: Suurelle suomenhevoskasvatustilalle syntyi 18.04.2013 musta, suomenhevosori, joka heti syntymänsä jälkeen alkoi tutkiskella paikkoja ja selvästi halusi tutustua maailman menoon. Synnytys oli kutakuinkin mennyt mainiosti, eikä ongelmia ollut ilmentynyt, ja tiedettiin, että tästä varsasta tulisi hieno kilpailuhevonen. Nimen päättämisen kanssa oli paljon erimielisyyksiä, mutta lopulta sen nimi tuli, kun sen isän nimestä napattiin Tav-alku ja emältä sitten nimen loppuosa, eli Etti. Niinpä nimeksi tulikin Tavetti. Ori oli ollut koko varsa-iän ja sen jälkeenkin erittäin utelias, mutta kuitenkin hieman hankala käsitellessä. Taavi oli varttunut aina 2-vuotiaaksi Etelä-Pohjanmaalla kotosalla, kunnes kasvattajat sitten päättivätkin laittaa sen myyntiin. Eräällä sivulla orista tehty myynti-ilmoitus oli kiinnittänyt huomioni tallitytön vinkin jälkeen, joten halusin ehdottomasti käydä katsomassa hevosta ja totta kai minä Taavista pidin, vaikka omasikin jonkilaisen niin sanotusti luonnevian. Olin myös mustien suomenhevosten suuri fani, joten sekin oli yksi syy sille, miksi mielellään ostin tämän meille Hortensiaan. Taavi muuttikin meille jo heti samana päivänä ollessaan 3-vuotias ja siitä lähtien olemme hiljalleen aloittaneet sen virallisen ratsukoulutuksen.

Tämä Rohdon Tavetiksi ristitty suomenhevosori on ollut jo kersasta asti aika uteliasta ja ärhäkkää sorttia. Ärhäkällä meinaten siis sitä, että Taavilla tuntuu olevan koko ajan joku teini-ikä meneillään, nimittäin jos hommat ei hoitaessa tai käsitellessä hoideta ”oikeaoppisesti” tai tämän mielipiteiden mukaisesti, saa tältä kyllä takaisin selvää palautetta. Mikään pääpiru tästä ei kuitenkaan ole tullut (onneksi), eikä oikein uskota edes että mikään sellainen luonne tältä edes loppujen lopuksi paljastuu. Kuitenkin tästä hieman ärhäkästä luonteesta huolimatta Taavi on perinyt vanhemmiltaan upeat askeleet sekä paljon kapasiteettiä moneen lajiin.

Käsitellessä Taavia kannattaa varautua siihen, että jos sen peräpään taakse (joutuu) menevään, voi pahimmillaan saada hevosenkengän muodon persuksille tai sitten jos sitä ärsyttää liikaa, ori voi kokeilla hieman niin sanotusti maistella sinua sen keltaisilla hampailla. Kuitenkin johtavuutta näyttävä ja aivoja omistava ihminen osaa käsitellä ja hoitaa Taavia oikein, jolloin myöskään niitä ”tapaturmia” ei ilmene kauheasti. Taavi ei tahallaan ole mikään ärsyttävä hevonen, kunhan on vain hieman herkkänahkainen siitä, että jos hommat tehdään huonosti tai se ei pidä siitä miten ne reitit ja työskentelytavat valitaan tai muuta vastaavaa, ori alkaa jokseenkin piinata hoitajaansa. Tästä huolimatta se järkevä ihminen onnistuu harjaamaan turkin, selvittämään hännän ja harjan sekä varustamaan Taavin melkeinpä ongelmitta. Ori on kaiken lisäksi tehnyt selväksi oman mielipiteensä siitä, että se ei oikein pidä suitsista. Meillä Hortensiassa yksi motoista on kunkin hevosen kohdalla ”Pikkupiru päättäväistä pelkää”, joka myös oikeastaan pukee Taavia. Tämä mustaturkkinen ei tuota tuskaa taluttaessa, vaan käyttäytyy suhteellisen hienosti, kunhan vain varoo oikeasti sitä perää.

Tämän orin kouluratsastustaitoja on ainakin ihana katsella ja miellyttää kyllä silmään nähdä Taavin hienot askeleet. Nämä askeleet ovat tasaiset ja ryhdikkäät, mitkä pitävät orin rungon ryhdikkäänä ja näyttävänä kaikkina aikoina. Hyvä tasapaino ei puutu, eikä kapasiteetti lopahda missään vaiheessa. Vaativa b-tasoisena laukanvaihdot, kootut askellajit sekä taivutukset ovat tämän hevosen vahvuuksia kouluratsastuksessa. Taavi työskentelee ahkerasti pitäen yhteistyötä ylhäällä ratsastajansa välillä. Mitä tutumpi ihminen selässä on, sitä paremmin orin keksimien erehdyksiltä vältytään. Nämä tällaiset erehdykset ovat vääränlaiset ja tai epäselkeät avut, mitkä saavat Taavin ärtymään ja siitä sitten seuraa se, että mitään huippuluokan oria ei näe lähimaillakaan jos vain tämä niin päättää. Alkulämmittelyt kannattaa hoitaa nappiin, mikä auttaa nostattamaan tamman ja ihmisen välistä yhteistyöymmärrystä, mikä sitten auttaa myöhemmällä treenillä.
Myös valjakkoajoon painottunut Taavi osaa kulkea kärryjen edessä kunniallisesti. Ori suoriutuu kaikista kolmesta osakokeesta tasaisen varmasti. Kestävyyskokeeseen tarvitaan rohkeutta, mitä löytyykin rutkasti. Mitkään kiviset tai puiset, tai mitkään muutkaan esteet eivät estä tätä hevosta harjoittelussa tai kilpailuissa. Koulu- ja tarkkuuskokeen aikana Taavi kulkee rentona ja lennokkaana kuskin ohjasapujen avulla. Kyllä, jopa valjakkoajossakin ori voi ärsyyntyä siitä, jos ohjastaja tekee jotain mistä tämä ei tykkää, ja sen takia homma ei näytäkään sitten enää niin kivalta.

Rataesteille Taavi on enemmän kuin hyvä vaihtoehto. Ja miksihän, mahdat kysyä. Siksi, että orilta löytyy voitonhimoa, intoa ja paljon kykyjä tähän lajiin. Hevonen kulkee radalla tai ylipäätänsä esteiden seassa varmana sekä reippaana, ja näyttää olevansa valmis kaikkeen, uuteen tai tuttuun. Hyvä kommunikointi ratsastajan välillä takaa sen, että esteistä suoriudutaan ainakin lähes täydellisesti ja näin voi myös varmistaa sen, ettei virheitä tule. Taavi on erittäin innostunut aina esteillä, mikä saa tämän hieman kuumumaan. Tähän ei auta mikään muu kuin selvät avut ja käskyt. Hyppytekniikka on varmastikin vanhemmilta peritty, eli erittäin kivan ja sopivan tyylinen. Taavilla on aina yleensä tapana ottaa viisi metriä ennen estettä lisää vauhtia ja ponnistaa voimakkaasti esteen yli jättäen ilma varaa puomin ja jalkojen väliin. Laskeutuminen on hieman tyssähtävä, mutta ei mikään hirveä tykinkuula sentään.
Maastoon orin kanssa uskaltaa mennä ilman turhia huolia. Taavi on rohkea ja maastovarma, mistä on älyttömästi apua, kerran kun kyseessä on hankalat maastoestereitit tai jopa perus metsäreitit. Maastoesteillä Taavia ei tunnu pysäyttävän oikein mikään - edes haastavamatkaan esteet eivät saa tätä hevosta epäröimään hyppyään, vaikka ratsastaja itse lopettaisi hengittämisen esteen ylittämisen aikana. Ainoa asia mikä voi mennä vikaan, on se, että se tunnettu yhteistyö ei vain yksinkertaisesti toimi. Tämä jälleen kerran johtaa siihen, että järkevyys katoaa työskentelystä ja Taavi alkaa valittavaksi teininuoreksi.

Taavin saa lastattua suhteellisen helposti hevosrekkaan tai -autoon, mutta joskus ori saattaa esittää oman mielipiteensä selvästi, eikä silloin homma suju niin mahtavasta. Kuitenkin kun sen saa kyytiin, osaa se pysyä paikoillaan koko matkan ajan. Viihtyy mielellään kaverin tai paremmin monen kaverin kanssa - ei kuitenkaan pahastu jos joutuu yksin liikkeelle. Kilpailupaikalla ja näyttelyissä käyttäytyy hieman hermostuneesti, vaikka samalla onkin hieman utelias ja tahtovainen tutustua muihin elukoihin. Verryttelyt hoidetaan samalla kaavalla kuin kotona - ehkä Taavi saattaa olla hieman tarkka sekä varovainen minne uskaltaa mennä ja minne ei. Oli kyseessä sitten maastoesterata tai koulukenttä, Taavi pyrkii keskittymään suoritukseen parhaansa mukaan, eikä aloita hirveää showta, kuten harvemmin kotonakaan.

 
i. Tavu-Pekka evm

161cm, trn

ii. Tavupoju evm

162cm, m

iii. Pojutta evm 160cm, m iiii. Pujotta evm 
iiie. Tiititii evm
iie. Tupatiira evm 161cm, trt iiei. Tuppaako evm 
iiee. Tiirata evm 

ie. Perniina evm

156cm, trt

iei. Perttiree evm 156cm, tprt ieii. Pertilias evm 
ieie. Renee evm 
iee. Niinasko evm 153cm, rt ieei. Olento evm
ieee. Jaavan Nina evm

e. Rohdon Etti evm

153cm, m

ei. Fresian Ettiä evm

155cm, m

eii. Etvaari evm 157cm, rn eiii. Vaartani evm
eiie. Eila-Loisto evm 
eie. Fresian Tiiäkös evm 153cm, m eiei. Tääväri evm 
eiee. Fresian Täkki evm 

ee. Rohdon Retviina evm

149cm, m

eei. Jouppo evm 153cm, trt eeii. Jorppotappi evm 
eeie. Polvarinna evm 
eee. Rohdon Viira evm 145cm, m eeei. Raadin Viritetty evm
eeee. Rohdon Ira evm

Taavin sukupuu koostuu puhdasrotuisista suomen(pien)hevosista

Suvusta

i. Tavu-Pekka oli korkea 161 senttinen, tummanruunikko suomenhevosori, joka osasi olla kiltti ja ärsyttävä. Se toi haastetta monelle eri ihmiselle, oli sen kanssa tekemisissä sitten ratsain tai maasta käsin. Toki niitä superhyvän päivän lyhyitä hyvin käyttäymishetkiä joskus löytyi, mutta harvassa niitäkin esiintyi. Ratsuna Pekka oli hyvin, hyvin energinen ja vaati aina osaavan ja päättäväisen ihmisen, jolta kannatti edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi myös löytyä lihaksia erityisesti käsistä. Pekka oli varsana meinattu myydä monta kertaa pois kasvattajansa toimesta, koska ori oli ollut oikea jääräpää ja kuin joku pikkukersa. Kouluttamisen jälkeen sen kanssa käytiin monissa kilpailuissa niin este-, koulu- kuin myös kenttäkilpailuissa. Niissä pärjättiin hyvin, luonteesta huolimatta. Ja ihme kumma Pekka sai jalostuskäytössä ollessaan neljä jälkeläistä, joista suurin osa on isänsä kaltaisia hapannaamoja. Pekka menehtyi 21 vuoden iässä.

ii. Tavupoju oli mustaturkkinen, 162 senttinen suomenhevosori, joka oli koulutettu etenkin kouluratsastukseen. Toki se oli myös käynyt suhteellisen aktiivisesti myös esteratsastus - ja kenttäratsastuskilpailuissa - muutaman kerran Pojun kanssa oli myös lähdetty valjakkoajokisoihin ihan testi mielessä, vaikkei kuitenkaan sijoituttu taitojen puutteen takia. Kuitenkin kolmeen ensimmäiseen mainittuun kapasiteettiä löytyi enemmän kuin tarpeeksi, ja niissä kilpailuissa pärjättiinkin hyvin. Poju oli luonteeltaan erittäin tulinen, eikä ori tuntunut hidastavan missään vaiheessa. Kaiken lisäksi hevonen oli herkkänahkainen, ja rankaisi aina ”väärin hoitavaa” ihmistä. Tavupoju menehtyi 24-vuotiaana, mutta sitä ennen sai kolme jälkeläistä.

ie. Isän emä Perniina oli heinäkuisena hellepäivänä syntynyt kasvattajansa kotitallille aamuvarhain. Pirren syntymää oli odotettu kovasti, sillä sen vanhemmat olivat erittäin taitavia suomenhevosia niin kilpailukentillä kuin myös normaalisti luonteeltaan. Perniina oli 156 senttimetrinen, tummanrautias suomenhevostamma, joka omisti hieman sekavahkon luonteen. Piirteitä oli laidasta laitaan, esimerkiksi välillä se oli tulinen neiti, välillä taas hyvätapaisempi kaveri. Kasvattaja oli kovasti pitänyt tällaisesta ”vaihtelevasta” luonteesta, joten oli päättänyt pitää varsan itsellään ja aloittikin koulutusiän tullessa Pirren koulutuksen kenttä- ja valjakkoajopainotteiseksi. Perniina kilpaili aktiivisesti este-, koulu-, maastoeste- ja valjakkoajokilpailuissa ja oli alueensa kilpailuissa tunnettu ruusukehai. Vanhempien kautta tamma oli perinyt ryhdikkään ja näyttävän rakenteen, minkä takia kantakirjaus oli mahdollista. Joitakin erilaisia jälkeläisarvosteluita käytiin koettamassa, ja niiden kautta kaksi arvonimeä saatiin saavutettua. Perniina sai kaiken kaikkiaan viisi jälkeläistä, ennen kuin se lähti laukkaamaan vihreille laitumille 19-vuotiaana.

 

e. Rohdon Etti oli tunnettu sen menestykkäästä kilpailu-urasta kolmessa ratsastuslajissa. Nämä lajit olivat koulu-, este- ja kenttäratsastus. Etti oli Ahvenanmaalla syntynyt, mutta kasvattajan siirtäessä kasvatustoimintansa Keski-Suomeen, tamma muutti samalla uuteen kotiin uudelle omistajalle Itä-Suomeen. Siellä sen koulutus aloitettiin ja sieltä myös Etin kanssa aloitettiin kilpaileminen. Hiljalleen vuosien saatossa ja ikää tullessa sen kanssa tähdättiin mestaruuksiin ja arvokisoihin - Ruotsissakin omistajan mukaan päästiin käymään ja totta kai onnistuneesti. Vaikka Etti oli perinyt hienot taidot sen vanhemmilta, ei sen luonne ollut mitään puhdasta kultaa. Tamma muistutti hieman kärttyistä akkaa, joka ei halunnu kuunnella kovasti muiden mielipiteitä. Tamma sai siitoskäyttöön siirtyessä kolme varsaa, joita on varmasti nähty kilpailuradoilla. Rohdon Etti lopetettiin 22-vuotiaana.

ei. Tämä 155 senttimetrinen, tuhkan musta suomenhevosori nimeltään Fresian Ettiä oli kovan luokan suorittaja kolmessa lajissa, ja sen takia tätä hevosta kunnioitettiin omistajan kotitallilla ja asuinalueella paljon. Teitin musta turkki kuvasi orin omaa aika tulista luonnetta, jolta löytyi rutkasti voitonhimoa ja samalla päättäväisyyttä. Ori kävi ratsukoulutuksen jälkeen kilpailemassa este-, koulu- ja valjakkoajokilpailuissa useamman kerran viikossa, mikä vahvisti Teitin kokemusta ja taitoja lajeissa. Arvokilpailutasolle ennätettiin vanhemmalla iällä sekä arvonimiä saavutettiin muutama näyttelyiden ja kantakirjauksen kautta. Teitti-ori syntyi Etelä-Pohjanmaalla viides syyskuuta keskikokoiselle kasvatustallille, jossa siellä odotti lupaava tulevaisuus, mikä kävikin toteen. Kasvattajaa aina välillä hieman ärsytti tämän hevosen luonne, mutta siitä huolimatta jatkoi päivä toisensa jälkeen sen kanssa. Ori ei ainoastaan ollut tunnettu kilpailukentillä, vaan lisäksi myös jalostuskäytössä. Teitti sai huikeat kymmenen jälkeläistä, joista on kaikista tullut hienoja hevosia. Fresian Ettiän matka päättyi 20-vuotiaana kotilaitumelle.

ee. Rohdon Retviina oli mustaturkkinen, aika pieni kokoinen 149 senttimetrinen suomenhevostamma. Tamman luonne oli hyvin tammamainen ja hieman pippurinen, mutta ei kuitenkaan mikään mahdottomuus. Kasvattajaa otti päähän aina se, kuinka Rina ei koskaan halunnut että sen korviin koskettaisiin, minkä takia sitten korvien harjaaminen oli täyttä tuskaa. Jouhien läheisyyteen koskeminen oli myös tälle yksi kuumapisteistä. Tämä tamma oli Keski-Suomeen syntynyt ja siellä myös varttunut koko elämänsä. Rina oli aktiivinen kilparatsu este-, koulu-, kenttä- ja valjakkoajokilpailuissa, ja soveltuikin hienosti muiden hevosten joukkoon hienojen taitojensa avulla. Kapasiteettiä löytyi enemmän kuin tarpeeksi ja se olikin yksi syy sille, miksi palkintosijoille yleensä päästiin. Tamma oli aina ratsastaessa erittäin reipastempoinen ja välillä hieman kuumapää, mutta siitä huolimatta ratsastaja sai aina hallittua Rinaa lajissa kuin lajissa. Tämä hevonen sai elämänsä aikana yhteensä neljä varsaa. Rohdon Retviinan elämänvirta sammui kodin rauhassa vanhuuden takia.

Jälkeläiset

Taavi on jalostuskäytössä tuontisukuisille suomenhevostammoille. Astutuksista voi tiedustella mailin kautta

ERJ-kilpailut (42 sijoitusta, joista 6 voittoja | 1 ERJCUP)

KRJ-kilpailut (45 sijoitusta, joista 5 voittoja)

 • 16.10.2016 - Kutsu - 110cm – 3/40
 • 18.10.2016 - Kutsu - 110cm – 5/40
 • 30.11.2016 - Kutsu - 110cm – 6/165 - ERJCUP
 • 12.11.2016 - Kutsu - 100cm – 5/60
 • 02.11.2016 - Kutsu - 100cm – 4/30
 • 05.11.2016 - Kutsu - 100cm – 4/30
 • 06.11.2016 - Kutsu - 110cm – 3/40
 • 15.11.2016 - Kutsu - 110cm – 4/40
 • 18.11.2016 - Kutsu - 110cm – 5/40
 • 18.11.2016 - Kutsu - 110cm – 2/40
 • 01.11.2016 - Kutsu - 110cm – 3/28
 • 04.11.2016 - Kutsu - 110cm – 5/28
 • 10.12.2016 - Kutsu - 110cm – 5/25
 • 10.12.2016 - Kutsu - 110cm – 5/25
 • 13.12.2016 - Kutsu - 110cm – 3/25
 • 16.12.2016 - Kutsu - 110cm – 3/25
 • 02.01.2017 - Kutsu - 110cm – 4/40
 • 07.01.2017 - Kutsu - 110cm – 4/40
 • 08.01.2017 - Kutsu - 110cm – 1/40
 • 18.01.2017 - Kutsu - 110cm – 6/40
 • 02.01.2017 - Kutsu - 100cm – 2/40
 • 06.01.2017 - Kutsu - 100cm – 3/40
 • 09.01.2017 - Kutsu - 100cm – 1/40
 • 21.02.2017 - Kutsu - 110cm – 5/61
 • 06.03.2017 - Kutsu - 100cm – 4/30
 • 08.03.2017 - Kutsu - 100cm – 1/30
 • 10.03.2017 - Kutsu - 100cm – 3/30
 • 24.02.2017 - Kutsu - 100cm – 1/40
 • 26.02.2017 - Kutsu - 100cm – 5/40
 • 04.03.2017 - Kutsu - 100cm – 2/40
 • 04.03.2017 - Kutsu - 100cm – 6/40
 • 17.03.2017 - Kutsu - 100cm – 2/30
 • 19.03.2017 - Kutsu - 100cm – 2/30
 • 25.03.2017 - Kutsu - 100cm – 1/30
 • 09.03.2017 - Kutsu - 100cm – 2/30
 • 09.03.2017 - Kutsu - 100cm – 5/30
 • 06.04.2017 - Kutsu - 100cm – 3/30
 • 07.04.2017 - Kutsu - 100cm – 5/30
 • 08.04.2017 - Kutsu - 100cm – 1/30
 • 01.06.2017 - Kutsu - 100cm – 2/30
 • 04.06.2017 - Kutsu - 100cm – 5/30
 • 06.06.2017 - Kutsu - 100cm – 3/30
 • 12.09.2016 - Kutsu - Vaativa B – 3/40
 • 16.09.2016 - Kutsu - Vaativa B – 2/40
 • 18.09.2016 - Kutsu - Vaativa B – 5/40
 • 02.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/30
 • 06.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/30
 • 10.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/30
 • 14.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/30
 • 15.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/30
 • 24.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/30
 • 26.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/30
 • 17.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 4/40
 • 02.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 4/40
 • 04.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/40
 • 24.09.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/30
 • 08.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 2/30
 • 11.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 4/30
 • 18.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 5/30
 • 25.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 5/30
 • 26.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 2/30
 • 28.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 4/30
 • 02.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 5/28
 • 06.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 2/28
 • 08.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 1/28
 • 14.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 4/30
 • 15.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/30
 • 17.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/30
 • 18.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 4/30
 • 13.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/30
 • 13.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 4/30
 • 14.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 4/30
 • 14.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/30
 • 20.10.2016 - Kutsu - Helppo A – 4/30
 • 17.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 5/30
 • 19.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 2/30
 • 23.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 4/30
 • 25.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 1/30
 • 28.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 2/30
 • 29.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 1/30
 • 29.10.2016 - Kutsu - Vaativa B – 4/40
 • 05.11.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/30
 • 11.11.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/30
 • 12.11.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/30
 • 13.11.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/30
 • 15.11.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/30
 • 20.11.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/30

KERJ-kilpailut (7 sijoitusta, joista 1 voittoja)

Näyttelymenestys & VSR-cupit, muut

 • 02.11.2016 - Kutsu - Helppo – 4/40
 • 17.03.2017 - Kutsu - CIC1 – 5/40
 • 18.03.2017 - Kutsu - CIC1 – 4/40
 • 21.03.2017 - Kutsu - CIC1 – 2/30
 • 23.03.2017 - Kutsu - CIC1 – 1/30
 • 26.03.2017 - Kutsu - CIC1 – 4/30
 • 29.03.2017 - Kutsu - CIC1 – 5/30
14.10.2016 - NJ - Hortensia - irtoSERT
 • 30.11.2016 - Kutsu - Vaativa B – 6/100 - VSR-CUP
 • 30.11.2016 - Kutsu - CIC1 – 3/61 - VSR-CUP
 • 31.05.2017 - Kutsu - CIC1 – 6/75 - VSR-CUP
 • 31.05.2017 - Kutsu - 110cm – 4/83 - VSR-CUP
14.10.2016 - VSN - Hortensia - RCH (tuom. Spookiness)
04.07.2017 - VSN - Hortensia - RCH (tuom. dookie)
VVJ-kilpailut (44 sijoitusta, joista 9 voittoja | 1 VVJ-cup)  
 • 04.04.2017 - Kutsu - Vaativa tarkkuuskoe – 5/30
 • 08.04.2017 - Kutsu - Vaativa koulukoe – 4/30
 • 21.04.2017 - Kutsu - Vaativa koulukoe – 2/30
 • 21.04.2017 - Kutsu - Vaativa koulukoe – 1/30
 • 29.04.2017 - Kutsu - Vaativa koulukoe – 2/30
 • 24.04.2017 - Kutsu - Vaativa koulukoe – 2/30
 • 25.04.2017 - Kutsu - Vaativa koulukoe – 4/30
 • 27.04.2017 - Kutsu - Vaativa koulukoe – 5/30
 • 29.04.2017 - Kutsu - Vaativa koulukoe – 1/30
 • 30.04.2017 - Kutsu - Vaativa koulukoe – 2/30
 • 23.04.2017 - Kutsu - Vaativa koulukoe – 5/30
 • 28.04.2017 - Kutsu - Vaativa koulukoe – 5/30
 • 29.04.2017 - Kutsu - Vaativa koulukoe – 1/30
 • 30.04.2017 - Kutsu - Vaativa koulukoe – 4/30
 • 23.04.2017 - Kutsu - Vaativa koulukoe – 1/30
 • 24.04.2017 - Kutsu - Vaativa koulukoe – 3/30
 • 27.04.2017 - Kutsu - Vaativa koulukoe – 3/30
 • 30.04.2017 - Kutsu - Vaativa koulukoe – 5/30
 • 21.04.2017 - Kutsu - Vaativa tarkkuuskoe – 1/30
 • 23.04.2017 - Kutsu - Vaativa tarkkuuskoe – 2/30
 • 28.04.2017 - Kutsu - Vaativa tarkkuuskoe – 3/30
 • 24.04.2017 - Kutsu - Vaativa tarkkuuskoe – 3/30
 • 26.04.2017 - Kutsu - Vaativa tarkkuuskoe – 2/30
 • 27.04.2017 - Kutsu - Vaativa tarkkuuskoe – 4/30
 • 30.04.2017 - Kutsu - Vaativa tarkkuuskoe – 1/30
 • 23.04.2017 - Kutsu - Vaativa tarkkuuskoe – 3/30
 • 23.04.2017 - Kutsu - Vaativa tarkkuuskoe – 2/30
 • 24.04.2017 - Kutsu - Vaativa tarkkuuskoe – 4/30
 • 25.04.2017 - Kutsu - Vaativa tarkkuuskoe – 1/30
 • 26.04.2017 - Kutsu - Vaativa tarkkuuskoe – 1/30
 • 26.04.2017 - Kutsu - Vaativa tarkkuuskoe – 2/30
 • 27.04.2017 - Kutsu - Vaativa tarkkuuskoe – 1/30
 • 30.04.2017 - Kutsu - Vaativa tarkkuuskoe – 4/30
 • 22.04.2017 - Kutsu - Vaativa tarkkuuskoe – 5/30
 • 26.04.2017 - Kutsu - Vaativa tarkkuuskoe – 4/30
 • 29.04.2017 - Kutsu - Vaativa tarkkuuskoe – 4/30
 • 30.04.2017 - Kutsu - Vaativa tarkkuuskoe – 5/30
 • 11.06.2017 - Kutsu - Noviisi koulukoe – 4/30
 • 12.06.2017 - Kutsu - Noviisi koulukoe – 5/30
 • 15.06.2017 - Kutsu - Noviisi koulukoe – 3/30
 • 17.06.2017 - Kutsu - Noviisi koulukoe – 2/30
 • 17.06.2017 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe – 5/30
 • 20.06.2017 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe – 2/30
 • 31.05.2017 - Kutsu - Vaativa yhdistetty – 4/59 - VVJCUP
 

 

Päiväkirjamerkintä 30.04.2017, kirjoittaja omistaja

Päivä alkoi kerrassaan mainiosti! Aurinko porotti pilvien takaa lämmittäen ilman plussan puolelle. Mikä tuuri minulla sattui olemaan – tänään oli nimittäin kunnollinen treenauspäivä. Ohjelmassa oli useamman hevosen liikutusta ja vaikka mitä kivaa. Ensimmäiseksi uhriksi joutui upea Taavi-ori, joka oli ollut nyt jo muutaman kuukauden sen hoitajan vastuulla liikutuksesta. Menin hakemaan orin tarhasta ja hoidin sen ratsastuskuntoon. Pian pääsimmekin maneesiin ja kapusin oripojan selkään. Hoidin alkulämmittelyt kaikessa rauhassa ja sitten keskityinkin päivän harjoituksiin, eli laukan työstämiseen niin kootussa kuin lisätyssä. Taavi oli alkuun hieman kankea eikä se meinannut haluta hirveästi kuunnella antamia apujani. Muutaman kymmenen minuutin päästä kuitenkin se alkoi jo nöyrtyä ja toimia tahtoni mukaan, joten harjoituksetkin sitten sujuivat paljon paremmin. Kun ajattelin että tämä treeni olisi tarpeeksi tällä kertaa, siirryin suorittamaan loppu verryttelyitä hyvin mielin.

Valmennus 29.08.2016, kirjoittaja Miia

Tänään olin jälleen pitämässä Hortensiassa valmennusta. Tällä kertaa vuorossa oli kouluvalmennus ja Werry ratsasti siinä mustalla silkkisen karvan omaavalla orillaan Taavilla. Valmennuksen alkaessa Werry oli jo verrytellyt Taavilla käynnissä, ravissa ja laukassa hyvin molempiin suuntiin, joten pääsimme heti hommiin.

Ensimmäisenä harjoituksena oli tulla ravissa avotaivutusta pitkällä sivulla ja toisella pitkällä sivulla tultaisiin vuorotellen lisättyä- ja koottuaravia. Ensimmäisellä kerralla avotaivutuksessa Taavi kulki vähän liikaa kaula kääntyneenä sisäänpäin, joten ohjeistin Werryä käyttämään vähemmän sisäohjaa ja enemmän ulkojalkaa. Toisella pitkällä Werry teki lisätyn ravin ja Taavi lisäsi raviaan oikein hyvin. Tehtävää toistettiin muutamia kertoja ja lopuksi hevonen oli todella hyvin avuilla ja ratsukon yhteistyö sujui erittäin hyvin. Kootussa ravissa Taavi vielä vähän jännittyi niskasta, mutta muuten avotaivutukset ja lisätyt ravit sujuivat oikein hyvin.
Seuraavana tehtävänä oli itseni lempitehtävä laukassa, eli vastalaukka. Vastalaukka suoristaa hevosta hyvin, joka oli oikein hyvä tehtävä Taaville, joka tykkää asettua suorillakin urilla hitusen sisäänpäin. Tehtävänä oli aluksi tula pitkät sivut vastalaukassa ja lyhyet sivut ratsastettiin käynnissä. Kun vastalaukat sujuivat suorilla urilla hyvin, siirryimme tekemään vastalaukkaa keskiympyrällä.
Keskiympyrällä laukkaaminen oli aluksi Taaville hieman haasteellista, sillä kun Werry vahingossa siirsi painoaan sisäpuolelle, Taavi vaihtoi laukan myötälaukkaan. Ympyrälläkin vastalaukka alkoi pikkuhiljaa sujua hyvin, mutta vastalaukkaa tehtiin vain muutama ympyrä kerrallaan, ettei hevonen väsähtäisi ja vaihtaisi myötälaukkaan.
Pian valmennus alkoikin jo päättyä, joten ratsukko sai kävellä hetken pitkin ohjin. Annoin Werrylle loppukommenttia, joka oli enimmäkseen positiivista, pieniä virheitä kuitenkin löytyy meiltä kaikilta.

Päiväkirjamerkintä 28.08.2016, kirjoittaja omistaja

Nyt ollaan pian saatu Taavi koulutettua, joten hiljalleen olemme tallityöntekijöiden kanssa alkaneet päättää ja suunnitella Taavin tulevaisuutta. Ensimmäisenä olisi tarkoitus käydä nuorten varsojen laatuarvosteluissa. Niistä siis este-, koulu- ja kenttäratsastus laatuarvostelut. Niihin ei onneksi ole tarvetta tehdä mitään mahdottoman kovaa työtä saadakseen palkinnon, mutta kustakin olisi kiva saada edes se kakkospalkinto.
Sitten kun Taavin kanssa on kisattu sijat täyteen ja mahdollisesti muutama jälkeläinen saatu, lähdemme tavoittelemaan aikuisten lajilaatuarvosteluja, kuten este-, koulu- ja mahdollisesti kenttäratsastusjaosten laatuarvosteluihin. Niihin tarvitseekin hieman enemmän kokemusta Taavilta, mutta hiljaa hyvä tulee.
Viimeisempiä tavoitteita ovat SLA ja YLA, mutta ihan viimeisenä jalostusarvostelut. Kantakirjaustakaan ei pidä unohtaa tämän orin tavoitelistalta!

Päiväkirjamerkintä 17.08.2016, kirjoittaja omistaja

Eilen yksi tallitytöistä oli tullut kertomaan myyntipalstan selailun jälkeen, että oli löytänyt yhden mustan suomenhevosen myynnistä. Olin totta kai heti kuulevinani asian ja pyysin Emmaa kertomaan lisää. Jokainen meillä Hortensiassa työskentelevä ihminen kyllä tiesi, että olin mustaturkkisten ykkösfani, joten yleensä kun joku jonkinlaisen myynti-ilmoituksen jostakin löysi, siitä ilmoitettiin minulle härnätäkseen. Totta kai minä otin heti kannettavan tietokoneeni syliin ja aloin etsimään tytön vinkkaamaa sivua. Kuva ja itse ilmoituksen sisältö sai minut kiinnostumaan entistä enemmän - paitsi, että jähmetyin kun luin, ettei Taavi ollut mikään enkeliponi todellakaan. Minä totta kai hieman tuumiskelin, että kannattaisiko minun edes harkita ottaa kolmatta mustaa, ärhäkkää suomenhevosta Hortensiaan, kun niitä löytyi jo etukäteen kaksi. Tästä huolimatta kuitenkin luin ilmoituksen loppuun ja yritin vakuuttaa itselleni, että vaikka kuinka komea kyseinen hevonen oli, jopa söpökin, ei minun kannattanut ostaa kolmatta riiviötä meille.

Olin miettinyt hevosta koko yön, ja samalla menettänyt yöuneni siinä samalla. Kamppailin ajatukseni ja järjen kanssa - halusin kovasti tämän Rohdon Tavetti nimisen hepan itselleni, vaikkei se luonne ollutkaan mikään mainion mahtava. Päätin ottaa yhteyttä kasvattajaan sopiakseni mahdollisen testauksen, ja sainkin nopeasti myöntävän vastauksen. Matkaa Taavin luokse ei ollut muuta kuin vajaat 30 kilometriä, nimittäin ori asui Etelä-Pohjanmaalla, kuten minäkin. Olin ottanut trailerin ihan vain varmuuden vuoksi, mutta varmaa ei ollut, että ostaisinko hevosen. Kuitenkin tämä muuttui, kun pääsin tapaamaan tämän yli komean ja söpön orin, jonka luonne ei ollut sieltä parhaasta päästä. Testasin Taavia niin liinan avulla kuin ratsain, ja minusta tuntui että halusin tällaisen pirulaistulokkaan meille. Niinpä tein kasvattajan, Silva Jokisen kanssa ostosopimuksen ja Taavi lähtikin meille saman tien kotia.

Virtuaalitalli / virtuaalihevonen | Ulkoasun suunnittelu ja toteutus @ Werry | © Hortensian Suomenhevoset | Hevoset ja ihmiset jotka esiintyy kuvissa, eivät liity mitenkään mainittuihin tietoihin | Hevosen kuvat © Suomen Hippos:Eero Perttunen & Vapaasti & kuvaaja ei halua mainita nimeään