KERJ-II, KRJ-I, SLA-II, KTK-III, ERJ-I, YLA1

Varmajalka, Vontte

Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori Rekisterinumero VH16-018-1040
Väri, säkäkorkeus Punarautias, 153cm Omistaja Werry (VRL-12945)
Syntymäaika, ikä 04.01.2007, 13v Tuoja Jaakko Rantala, evm
Painotus Yleispainotus Koulutustaso He A, 110cm, CIC1

Historiaa: Varmajalka syntyi 04.01.2007 Keski-Suomessa suomenhevoskasvatustilalle, jossa oltiin odotettu syntymää todella paljon. Synnytyksessä oli ollut hieman vaikeuksia, mutta Vontte oli selviytynyt siitä elossa. Ori oli aika pelokas eikä uskaltanut edes nousta jaloilleen syntymän jälkeen, vaan pysytteli emänsä lähettyvillä ja makaili maassa. Totta kai tämä oli huono juttu, varsinkin kun kasvattajat luulivat hevosella olevan jotain ongelmia. Eläinlääkärin avustuksella Vontte kuitenkin saatiin jaloilleen ja siitä alkoikin tarkkailu, ettei mitään erikoista tapahtuisi. Ensimmäisinä päivinä totta kai ori oli hieman hämmentyneen oloinen, mutta viikon kuluessa alkoi hieman leikkiä ja tekemään niitä juttuja mitä yleensä varsat puuhaa. Kuitenkin huomattiin, ettei se ollut kauheasti erossa emosta, eikä ottanut riskejä uuden tutkimiseen. Siitä myös ori siis nimettiinkin. Vieroitusiän jälkeen varsasta tehtiin myynti-ilmoitus ja sitä kautta me löysimmekin ensimmäisen suomenhevosemme talliimme!

Varmajalka, tutummin Vontte, nimettiin sen varovaisuuden takia. Vontte ostettiin Hortensiaan pienenä varsana, jonka tulevaisuus näytti kirkkaalta. Oriilla oli ollut tapana varsasta asti välttää kaikkea riskialtista sekä vaarallista, myös kouluttaessa se on vetänyt joskus rajoja joihinkin asioihin. Rajoista huolimatta Vontesta on tullut oikea kenttäratsastusmestari, joka kyllä tekee hyvää yhteistyötä ratsastajansa kanssa. Oriin ulkonäkökään ei petä - monet ovat kehuneet Vonten väritystä sekä rakennetta.

Vontte on hyvin yhteistyöhaluinen käsitellyn aikana. Harjaamisprosessi on ongelmatonta, eikä erimielisyyksiä usein tule. Kuitenkin, ori olisi hyvä sitoa johonkin kiinni, nimittäin kovat ja pelottavat äänet sekä asiat saattavat saada tämän oriin hermostumaan, tai pahemmassa tapauksessa pakenemaan kuin yleensä laumaeläimellä on tapana. Vesiletkulla peseminen ei Vonttea haittaa, pikemmin pistää irvistely show’n pystyyn. Taluttaessa kulkee taluttajansa vierellä tarkastellen ympäristöään. Ei karkaa käsistä turhan takia, ainoastaan jos säikähtää pahasti, mutta tätäkin tapahtuu todella harvoin. Ruokinta-aikana Vonten kannattaa jättää rauhaan, nimittäin se ei oikein pidä jos sen vieressä häärätään tuolloin.

Kouluratsastus on yksi Vonten osaamisista. Sillä on tapana kulkea ratsastajan apujen ja ohjeiden mukaisesti. Tällä ei kyllä keskittyminen herpaannu missään kohdassa, sillä Vonten kuuliaisen ja lojaalisuuden luonteen takia ei tämä halua pettää ratsastajaansa taidoissaan. Oriin taidot ylettyvät hieman helppo a:n yläpuolelle, mutta kilpailee helpossa a:ssa paremmin. Vontte on todella taitava etenkin pohkeenväistöissä, sulku- ja avotaivutuksissa. Lisätyt käynti ja ravi on hieman haastava Vonten aivoille, mutta kyllä ne kaaliin menee vielä joskus. Siirtymiset ovat oriin mieleen, joten ne ovat osa myös oriin taitoja.

Vonten yksi lempiasioista on esteratsastus. Esteillä sen varovaisuus tulee esille aika selvästi. Jos ratsastaja ratsastaa huonon tien etenkin korkealle esteelle, ori yleensä kieltää tai yrittää korjata itsensä mahdollisemman hyvin, jonka takia ratsastaja saattaa tuolloin päästä maistamaan hiekan makua. Tämän takia Vontella olisi hyvä olla korkeiden esteiden kanssa taitava ratsastaja. Varovaisuuteen liittyvät ongelmat ilmenevät myös silloin, jos este näyttää ihan liian pelottavalta tai muuten vain oudolta, ja tällöin tuloksena on taas kieltäytyminen tai hirveä hyppy. Kaikesta tästä huolimatta, vaikkei uskoisi, Vontte sopii esteratsastukseen todella hienosti. Ponnistus lähtee usein sopivalta etäisyydeltä, ilmassa ori taas jättää ilmavaraa esteen sekä itsensä väliin, ja laskeutuminen on kohtuullisen pehmeä. Vontella on todella hyvä tasapaino, jonka se osaa säilyttää melkeinpä aina. Vonten lähestymiset esteille on soputempoisia, joten hirveää pidätys- tai kiihdytysvoimaa ei tarvita.

Vaikka Vontte onkin varovaisuuden ja riskittömyyden ystävä, on se myös koulutettu maastoesteratsuksi. Kuitenkin oriilla on huomattu sellainen piirre, että maastossa se yrittää heittää kaikki pelottavat pusikot ynnä muut pois ajatuksistaan ja keskittyä olennaiseen - kisaamiseen, esteisiin ja treenaamiseen. Tuo ”kaikki pois ajatuksista”-juttu ei ole kuitenkaan mikään 100%:sen varma juttu, sillä Vontte ei voi kuitenkaan sulkea kaikkea pois kaalistaan. Yleisimmät pelottavat tai epäilyttävät asiat ovat juuri oudot esteet tai reitit. Ori ei kuitenkaan pelkää mitään veteen liittyviä esteitä tai reittejä, joten sinne se kyllä uskaltaa hypätä tai mennä. Rennot maastolenkit ovat Vonten mieleen - arjesta irtautuminen onkin mukavaa.

Orin saa lastattua mukaan helposti ilman ongelmia. Matkustaa mielellään kaverin sekä heinäsäkin kanssa, mutta pärjää poikkeuksellisissa tapauksissa pelkästään heinänkin kanssa. Kilpailupaikalla Vontte on aina hitusen hermostunut, mutta muiden hevosten läsnäolo kyllä helpottaa asiaa niin, että ori näkee että paikka ei ole mikään hirvittävä. Vaikka ratsastaja olisi hieman hermostunut tulevasta suorituksestaan, ei Vontte tunnu lisäävän mitään paineita itselleen. Kuitenkin kun suoritus alkaa, ori vaihtaa kilpailumielelle ja pyrkii rauhoittumaan. Radalla ei välitä ihmisten pulinoista, taputuksista, liikkeistä tai esineistä, vaan keskittyy suoritukseensa tarkasti.

 
i. Vannoja evm

159cm, prt

ii. Juoksupoika evm

158cm, rt

iii. Ranttaliksi evm 154cm, rt iiii. Ranevierijä evm 
iiie. Liisali evm
iie. Hoitsu evm 153cm, prn iiei. Hoiva-Teppo evm 
iiee. Heitonen evm 

ie. Virran viemää evm

149cm, prt

iei. Juhlamokka evm 153cm, rt ieii. Juhlanaihe evm 
ieie. Mokasit evm 
iee. Vieterin Vilja evm 152cm, prt ieei. Viljami-Viita evm
ieee. Vieterin Veera evm

e. Finlandia neito evm

149cm, prt


ei. Voimaton evm

153cm, prt

eii. Salattu Tabu evm 154cm, prt eiii. Salattu evm
eiie. Tarabia evm 
eie. Rauhoittaja evm 150cm, rt eiei. Rauhoitettu evm 
eiee. Orvokki evm 

ee. Virtasen Tytär evm

152cm, rn

eei. Viiksi-Vallu evm 155cm, rt eeii. Vimiksi evm 
eeie. Alluriina evm 
eee.  Pikku-Tyttö evm 149cm, rn eeei. Pikkumias evm
eeee. Tavistyttö evm

i. Vannoja on punarautias suomenhevosori, joka kilpaili nuorempana aktiivisesti kenttä-, koulu- ja esteratsastuksessa. Ori kierteli kisoissa ympäri Suomea sekä pääsi kerran jopa naapurimaahan kilpailemaan kansainvälisissä. Vannoja oli todellinen ruusukehirmu, joka ei kyllä pettänyt ratsastajan odotuksiaan. Ori syntyi Suomessa kasvatustilalla, mutta muutti 3-vuotiaana osaavalle ratsastajalle kilpailukäyttöön. Vannoja on luonteeltaan mukava ja erittäin yhteistyöhaluinen. Se ei haastanut riitaa tai väitellyt sen mielestä ärsyttävimmistä asioista ja siksi pääsi lasten ratsuksi aina joskus. Kilpailu-uran aikana tämä oli jalostuskäytössä, jonka takia se useita jälkeläisiä. Kuitenkaan orin kohtalo ei ollut niin kaunis kuin itse hevosen luonne. Vannoja mursi takajalkansa treenatessaan maastoesteillä, jonka takia orin kilpailu-ura päättyi siihen. Parin vuoden jälkeen ori jäi jalostuskäyttöön ja kevyeen ratsasteluun.

ii. Juoksupoika oli 158cm rautias suomenhevosori, joka oli tunnettu etenkin sen kilpailu-urastaan sekä jalostusalalla. Juoksupoika kilpaili etenkin koulu- ja estekentillä. Ori oli koulutettu vaativa b-tasolle ja 120cm rataestekorkeuteen saakka. Juoksupoika tunnettiin etenkin hieman suuremmista kilpailuista ja tapahtumista, ja muutenkin siitä kuinka se usein vei palkintoja muiden turpien edestä. Luonteeltaan Juoksupoika oli vauhdikas ja aina intoa täynnä. Yhteistyöhaluisuutta ei pidä myöskään unohtaa, nimittäin tämä kaveri osasi kyllä mennä ratsastajan apujen mukaisesti. Juoksupoika kilpaili aina 20-vuotiaaksi saakka, kunnes siirtyi virallisesti jalostuskäyttöön ja siitä sitten eläkepäiville. Juoksupoika menehtyi kuitenkin 26-vuotiaana vanhuuden oireisiin.

iii. Ranttaliksi oli 154senttinen rautias suomenhevonen, joka oli painotukseltaan yleispainotteinen. Taavi kilpaili aktiivisesti niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuskilpailuissa aktiivisesti - lisäksi valjakkoajoa kokeiltiin kilpailla useampaan otteeseen, vaikkei ollutkaan mikään kovin hyvä vahvuus orilla. Taavi ei ollut mikään maailman tunnetuin hevonen, mutta kyllä siitä kuultiin paljon suurimpien kilpailuiden takia, joista useammasta saatiin palkintoja palkintohyllylle. Luonteeltaan se on ollut varsasta asti yhteistyöhaluinen, mutta reipas hevonen, jolta löytyi paljon taitoja. Leevi sai jalostuskäyttöön siirryttyä neljä jälkeläistä, joista kaikki olivat hienoja kilpailuhevosia. Ranttaliksi syntyi Keski-Suomessa pienellä suomenhevoskasvatustallilla, jossa myös menehtyi 22 vuoden iässä.

iie. Hoitsu oli hieno kilpailuhevonen, joka omisti hieman haastavan luonteen. Haastavuus ilmeni siten, että Hoitsu oli energinen, vahva sekä joskus hieman itsepäinen hevonen. Siitä huolimatta siltä löytyi sitä yhteistyöhaluisuutta, vaikkei olisi uskonut. Hevonen oli 153senttinen punaruunikko suomenhevostamma, joka syntyi ja varttui Lapissa. Se kuitenkin muutti 6 vuoden iässä Etelä-Suomeen, jossa se virallisesti aloitti suurimmissa kilpailuissa kilpailemisen. Hoitsu oli yleispainotteinen hevonen, joka kilpaili este-, koulu- ja kenttäkilpailuissa menestyvästi. Hoitsun lopetettua kilpailu-uran 16-vuotiaana, se siirtyi aktiiviseen siitoskäyttöön saaden 3 jälkeläistä. Hevonen valitettavasti lopetettiin 24 vuoden iässä.

ie. Virran Viemää, eli 149cm suomenhevostamma, oli aktiivisessa kilpailukäytössä etenkin kenttä-, koulu- ja esteratsastuksessa. Tamma oli erittäin taidokas esteillä sekä lisäksi kouluratsastuksessa. Taitoja ei puuttunut, eikä luonteessakaan ollut kovasti virheitä. Kiltti, mutta vauhdikas luonteinen tamma on kyllä ehtinyt tehdä vaikka mitä. Koulutuksen jälkeen Virran viemää kilpaili kouluradoilla helppo a-tasolla ja esteillä 120cm-tasolla. Kuitenkin tammalla huomattiin 16-vuotiaana kroonista kipua jaloissa, joka johtui kovasta rasituksesta, muttei onneksi mistään sairaudesta. Siihen kuitenkin päättyi tamman kilpailu-ura, mutta sen sijaa hevonen toimi siitoskäytössä pitkään. Kuitenkin, Virran viemää päätettiin lopettaa 21-vuotiaana suurien kipujen takia.

iei. Juhlamokka oli suomenhevosori, joka oli säkältään 153senttinen ja väriltään rautias. Ori omisti erittäin ihanan luonteen - kiltin, yhteistyöhaluisen sekä lempeän sellaisen. Vaikka ratsastaessa siltä löytyikin välillä turhan paljon energiaa, pystyi sitä hallitsemaan vähemmän kokeneempi ratsastaja. Murri oli syntynyt Itä-Suomessa tallilla, josta löytyi paljon eripainotteisia suomenhevosia erikäyttöön. Ori kuitenkin muutti nuorena Pohjanmaalle, jossa siitä koulutettiin erinomainen este-, koulu- ja kenttäratsastushevonen - yksinkertaisesti sanottuna se oli yleispainotteinen hevonen. Juhlamokka lopetettiin 23-vuotiaana, mutta sitä ennemmin se sai viisi menestyvää jälkeläistä.

iee. Vieterin Vilja oli suomenhevostamma, joka oli 152senttinen ja punarautias. Vilja oli koulutettu koulu-, este- ja kenttäratsastushevoseksi siksi, että se oli perinyt hienot taidot sen taidokkailta vanhemmilta. Tamma kilpaili kussakin edellä mainitussa lajissa aktiivisesti heti onnistuneen koulutuksen jälkeen. Vilja oli syntynyt Pohjois-Pohjanmaalla, jossa se oli myös koulutettu ja elänyt koko elämänsä. Vieterin Viljalla oli todella mahtava luonne - juuri sellainen mitä moni toivoisi, nimittäin tämä hevonen oli erittäin kiltti ja hyväkäytöksinen, eikä koskaan ollut päiviä, milloin yhteistyö ei olisi pelannut. Vilja sai siitoskäyttöön siirtyessä kolme hienoa jälkeläistä, mutta menehtyi kolmannen varsan kohdalla synnytyksen jälkeen 20-vuotiaana.

e. Finlandian neito sai nimensä sen kauneuden sekä mahtavan rakenteen takia. Anda oli lisäksi upea yleispainotteinen kilpahevonen, joka kilpaili aktiivisesti esteratsastus-, kouluratsastus-, kenttäratsastus- sekä valjakkoajokilpailuissa. Tamma syntyi isolla tilalla, jossa kasvatettiin paljon suomenhevosia. Andalle oli jo ennen syntymää päätetty tulevaisuus, eli tamman kohtalo oli kilpailla ja sitten saada jälkeläisiä - kuten niin kävikin. Jälkeläisiä syntyi 4 ja kaikista varsoista tuli upeita hevosia. Andan oli luonteeltaan aika arka, herkkä avuille sekä sellainen hevonen, joka ei oikein uskaltanut ottaa riskejä. Anda oli 149cm, punarautias suomenhevonen. Hevonen lopetettiin 21 vuoden iässä.

ei. Voimaton kilpaili aluksi paljon raveissa, mutta noin 5-vuoden iässä sitä aloitettiin kouluttamaan ratsastuspainotteiseksi. Hevosen koulutuksen päätyttyä Veikko kävi monissa koulu-, este-, kenttä- ja valjakkoajokilpailuissa, mutta menestyi parhaiten valjakkoajossa sekä esteillä. Sen askeleet eivät olleet mitkään maailman ihanimmat, joka oli yksi syy minkä takia kouluratsastus ei loppujen lopuksi ollut mikään täydellinen laji tälle, vaikkakin pärjäsi kohtuullisen hyvin. Kilpailu-uran jälkeen ori siirtyi jalostuskäyttöön saaden 5 jälkeläistä. Veikon luonne oli monien mielestä ihana - yhteistyöhaluinen sekä hyväkäytöksinen. Kuitenkin sillä oli tapana ahdistua aika nopeasti uusissa ja pelottavissa paikoissa, joten se oli pieni ongelma. Voimaton oli 153senttinen punarautias ori, joka lopetettiin 19-vuotiaana.

eii. Salattu Tabu oli suomenhevosori, joka oli ravihevosen roolissa koko elämänsä. Siltä löytyi paljon taitoja siihen vanhempien sekä sukulaisten kautta, joten oli mainio ravihevonen siihen nähden! Raveissa siis kyllä todellakin menestyttiin, vaikka välillä oli niitä päiviä milloin ei oikein meinannut sujua. Tabulla nimittäin oli sellainen luonne, että joskus oltiin suhteellisen kiltillä ja hyvällä päällä, mutta joskus oltiin aina hieman ankeita ja ahdistuneita. Yleensä tätä huomattiin uusilla paikkakunnilla tai ylipäätänsä uusissa paikoissa. Salattu Tabu oli syntynyt Etelä-Pohjanmaalla, jossa se olikin asunut eliniän. Tätä 154senttistä, punarautiasta oria käytettiin myös jalostuskäyttöön, joten se sai neljä jälkeläistä. Tabu lopetettiin 18 vuoden iässä.

eie. Rauhoittaja oli nimensä mukainen rauhallinen sekä hyväkäytöksinen suomenhevostamma, jolta löytyi paljon taitoja este-, koulu- ja kenttäratsastuskilpailuihin. Raiha syntyi Keski-Suomessa kasvatustallille, mutta myytiin Pohjanmaalle heti vieroitusiän saavuttaessa. Pohjanmaalla siitä koulutettiinkin ihana kilpailuhevonen, ja hyvän koulutuksen avulla sitä saatiin nähdä suuremmissa kilpailuissa sekä näyttelyissä saaden paljon palkintoja sekä arvonimiä. Rauhoittaja oli 150senttinen rautias hevonen, jolta löytyi paljon hyvää sydäntä. Raiha siirtyi siitoskäyttöön ja sai 3 mahtavan hienokäytöstä jälkeläistä, ennen kuin se lopetettiin 22 vuoden iässä.

ee. Virtasen Tytär oli hyväkäytöksinen, lempeä, 152senttinen ruunikko suomenhevostamma, jolta löytyi paljon kapasiteettiä lajiin kuin lajiin. Kasvettuaan 2-vuotiaaksi suurella kasvatustilalla, se myyntiin toiselle omistajalle, joka koulutti tammasta mahdottoman hienon kisahevosen. Tytär pärjäsi parhaiten kouluratsastuksessa, mutta muut lajit onnistuivat aikalailla yhtä hyvin. Tamma ansaitsi paljon palkintoja pienistä kuin suurista kilpailuista, myös näyttelyissä pärjättiin todella hyvin. Kilpailu-uransa lopetettua hevonen siirtyi siitoskäyttöön saaden 5 jälkeläistä. Tytär valitettavasti menehtyi sydänkohtaukseen 23-vuotiaana.

eei. Viiksi-Vallu oli hyväkäytöksinen suomenhevosori, joka oli taitava este-, koulu- ja kenttäratsastushevonen. Vallu oli siis lempeä sekä hyväsydäminen hevonen, jonka kanssa oli kyllä aina kiva puuhailla ja kilpailla. Rakennekaan ei pettänyt - näyttelyissä pärjättiin todella hyvin ja arvonimiä ansaittiin. Ori oli syntynyt Itä-Suomessa pienehkölle tallille, josta löytyi vain muutama hevonen, jotka kaikki olivat kilpailuhevosia. Kyseisellä tallilla Vallu kasvatettiin ja koulutettiin hieno hevonen kilpailukäyttöön - sieltä myös se kilpaileminen alkoikin. Hevonen kuitenkin myytiin 8-vuotiaana Etelä-Suomeen, jossa se jatkoi kilpailemista aktiivisesti ja sitten siirtyi jalostuskäyttöön saaden neljä jälkeläistä. Vallu menehtyi vanhuuteen 25-vuotiaana.

eee. Pikku-Tyttö oli 149senttinen, ruunikko suomenhevostamma, joka kilpaili monessa eri lajissa. Siltä löytyi paljon kapasiteettiä niin koulu-, este-, kenttä- kuin valjakkoajokilpailuihin, joissa myös pärjättiin sekä saavutettiin paljon palkintoja. Tyttö omisti itse asiassa aika kivan luonteen - vaikka toki joinakin päivinä sen kanssa oli ärsyttävä työskennellä sekä kilpailla. Yleensä se kuitenkin käyttäytyi hyvin ja teki yhteistyötä käsittelijänsä kanssa. Pikku-Tyttö oli syntynyt kasvatustallilla Etelä-Pohjanmaalla, ja siellä se sitten olikin koulutettu ja asunut koko elämän. Tamma siirtyi siitoskäyttöön kilpailu-uran jälkeen saaden neljä hienoa jälkeläistä. Tytön elämä päättyi sydänkohtaukseen 24 vuoden iässä.

Jälkeläiset

Vontte on jalostuskäytössä suomenhevostammoille. Astutuksista voi tiedustella mailin kautta

ERJ-kilpailut (44 sijoitusta, joista 10 voittoja)

KERJ-kilpailut (40 sijoitusta, joista 10 voittoja)

 • 01.05.2016 - Kutsu - 100cm – 4/30
 • 07.05.2016 - Kutsu - 100cm – 5/30
 • 08.05.2016 - Kutsu - 110cm – 1/30
 • 09.05.2016 - Kutsu - 110cm – 2/30
 • 10.05.2016 - Kutsu - 110cm – 2/30
 • 13.05.2016 - Kutsu - 110cm – 3/30
 • 14.05.2016 - Kutsu - 110cm – 1/30
 • 16.05.2016 - Kutsu - 110cm – 1/30
 • 17.05.2016 - Kutsu - 110cm – 2/30
 • 30.04.2016 - Kutsu - 100cm – 1/17
 • 17.05.2016 - Kutsu - 110cm – 4/19
 • 18.05.2016 - Kutsu - 110cm – 1/19
 • 21.05.2016 - Kutsu - 110cm – 4/19
 • 16.05.2016 - Kutsu - 100cm – 2/30
 • 18.05.2016 - Kutsu - 100cm – 2/30
 • 20.05.2016 - Kutsu - 100cm – 2/30
 • 24.05.2016 - Kutsu - 100cm – 1/30
 • 26.05.2016 - Kutsu - 100cm – 5/30
 • 28.05.2016 - Kutsu - 100cm – 2/30
 • 19.05.2016 - Kutsu - 110cm – 4/30
 • 26.05.2016 - Kutsu - 110cm – 4/30
 • 15.05.2016 - Kutsu - 100cm – 1/40
 • 09.06.2016 - Kutsu - 110cm – 1/30
 • 18.05.2016 - Kutsu - 110cm – 2/29
 • 22.05.2016 - Kutsu - 110cm – 2/29
 • 22.06.2016 - Kutsu - 110cm – 4/35
 • 25.06.2016 - Kutsu - 110cm – 4/35
 • 27.06.2016 - Kutsu - 110cm – 3/35
 • 30.06.2016 - Kutsu - 110cm – 3/35
 • 25.06.2016 - Kutsu - 110cm – 3/40
 • 16.07.2016 - Kutsu - 100cm 3/30
 • 20.07.2016 - Kutsu - 100cm 2/30
 • 07.07.2016 - Kutsu - 110cm – 5/30
 • 08.07.2016 - Kutsu - 110cm – 1/30
 • 29.07.2016 - Kutsu - 100cm – 1/40
 • 12.07.2016 - Kutsu - 100cm – 6/40
 • 17.07.2016 - Kutsu - 100cm – 5/40
 • 27.07.2016 - Kutsu - 100cm – 2/40
 • 29.07.2016 - Kutsu - 100cm – 4/40
 • 21.07.2016 - Kutsu - 100cm – 4/30
 • 24.07.2016 - Kutsu - 100cm – 2/30
 • 28.07.2016 - Kutsu - 100cm – 2/30
 • 29.07.2016 - Kutsu - 100cm – 4/30
 • 05.08.2016 - Kutsu - 100cm – 3/40
 • 31.07.2016 - Kutsu - 110cm – 1/250 - ERJ CUP
 • 08.05.2016 - Kutsu - Helppo – 3/30
 • 10.05.2016 - Kutsu - Helppo – 2/30
 • 11.05.2016 - Kutsu - Helppo – 3/30
 • 17.05.2016 - Kutsu - Helppo – 1/30
 • 20.05.2016 - Kutsu - Helppo – 4/30
 • 03.05.2016 - Kutsu - CIC1 – 2/40
 • 05.05.2016 - Kutsu - CIC1 – 6/40
 • 02.05.2016 - Kutsu - CIC1 – 3/33
 • 12.05.2016 - Kutsu - CIC1 – 2/30
 • 08.05.2016 - Kutsu - CIC1 – 5/30
 • 13.05.2016 - Kutsu - CIC1 – 4/30
 • 20.05.2016 - Kutsu - CIC1 – 5/30
 • 02.06.2016 - Kutsu - CIC1 – 1/38
 • 02.06.2016 - Kutsu - CIC1 – 1/26
 • 19.05.2016 - Kutsu - Helppo – 1/21
 • 23.05.2016 - Kutsu - Helppo – 3/21
 • 26.05.2016 - Kutsu - CIC1 – 3/30
 • 28.05.2016 - Kutsu - CIC1 – 4/30
 • 16.06.2016 - Kutsu - CIC1 – 2/40
 • 21.07.2016 - Kutsu - CIC1 – 5/30
 • 14.07.2016 - Kutsu - CIC1 - 2/39
 • 19.07.2016 - Kutsu - CIC1 - 6/39
 • 20.06.2016 - Kutsu - Helppo – 2/34
 • 06.08.2016 - Kutsu - CIC1 – 6/40
 • 29.06.2016 - Kutsu - CIC1 – 1/40
 • 23.07.2016 - Kutsu - CIC1 – 2/30
 • 30.07.2016 - Kutsu - CIC1 – 1/30
 • 22.07.2016 - Kutsu - CIC1 – 2/40
 • 24.07.2016 - Kutsu - CIC1 – 4/40
 • 26.07.2016 - Kutsu - CIC1 – 4/40
 • 06.08.2016 - Kutsu - CIC1 – 5/40
 • 10.08.2016 - Kutsu - CIC1 – 1/40
 • 06.08.2016 - Kutsu - CIC1 – 5/30
 • 07.08.2016 - Kutsu - CIC1 – 3/30
 • 04.08.2016 - Kutsu - Helppo – 2/30
 • 17.08.2016 - Kutsu - CIC1 – 1/25
 • 01.09.2016 - Kutsu - CIC1 – 3/30
 • 02.09.2016 - Kutsu - CIC1 – 1/30
 • 06.09.2016 - Kutsu - CIC1 – 2/30
 • 10.09.2016 - Kutsu - CIC1 – 1/30

KRJ-kilpailut (47 sijoitusta, joista 11 voittoja | 1 KRJCUP)

Näyttelymenestys

 • 30.04.2016 - Kutsu - Helppo B – 4/30
 • 05.05.2016 - Kutsu - Helppo B – 5/30
 • 09.05.2016 - Kutsu - Helppo B – 4/30
 • 13.05.2016 - Kutsu - Helppo B – 2/30
 • 16.05.2016 - Kutsu - Helppo B – 1/30
 • 17.05.2016 - Kutsu - Helppo B – 5/30
 • 19.05.2016 - Kutsu - Helppo B – 5/30
 • 20.05.2016 - Kutsu - Helppo B – 3/30
 • 26.05.2016 - Kutsu - Helppo B – 5/30
 • 29.05.2016 - Kutsu - Helppo B – 3/30
 • 29.05.2016 - Kutsu - Helppo B – 3/30
 • 02.05.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/30
 • 04.05.2016 - Kutsu - Helppo B – 1/30
 • 17.05.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/100
 • 27.05.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/100
 • 29.05.2016 - Kutsu - Helppo A – 10/100
 • 08.05.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/40
 • 14.05.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/40
 • 15.05.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/40
 • 17.05.2016 - Kutsu - Helppo B – 1/40
 • 19.06.2016 - Kutsu - Helppo B – 4/30
 • 25.06.2016 - Kutsu - Helppo B – 1/40
 • 08.07.2016 - Kutsu - Helppo B – 3/40
 • 09.07.2016 - Kutsu - Helppo B – 6/40
 • 21.05.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/30
 • 01.06.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/40
 • 01.06.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/40
 • 03.06.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/40
 • 04.06.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/40
 • 05.06.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/40
 • 08.06.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/40
 • 09.06.2016 - Kutsu - Helppo A – 4/40
 • 24.05.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/30
 • 30.05.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/30
 • 30.05.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/30
 • 24.06.2016 - Kutsu - Helppo A – 4/40
 • 29.06.2016 - Kutsu - Helppo A – 1/40
 • 08.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/40
 • 11.07.2016 - Kutsu - Helppo B – 4/40
 • 14.07.2016 - Kutsu - Helppo B – 4/40
 • 17.07.2016 - Kutsu - Helppo B – 1/40
 • 20.07.2016 - Kutsu - Helppo B – 3/40
 • 27.06.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/30
 • 30.06.2016 - Kutsu - Helppo A – 3/30
 • 01.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 2/30
 • 03.07.2016 - Kutsu - Helppo A – 5/30
 • 09.07.2016 - Kutsu - Helppo B – 3/30
 • 31.08.2016 - Kutsu - Helppo A – 7/355 - KRJ CUP
 • 07.08.2016 - NJ - Március - irtoSERT  (tuom. Siiri K.)

 •  22.08.2016 - VSN - Kuuralehto - RCH (tuom. dookie)
 • 05.09.2016 - RCH - Hortensia (tuom. Spookiness)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päiväkirjamerkintä 14.08.2016, kirjoittaja omistaja

Tänään oli tarkoituksena ratsastaa Vontte läpi rennommin. Rennommalla meinaten siis, että hyppäisin tänään selkään ilman satulaa sekä ratsastaisin hackamoren suitsilla. Lisäksi annoin Vontelle tänään vielä kunnon puunaus hetken ennen liikutusta sekä ratsastuksen jälkeen olikin hieroja tulossa oria varten käymään.

Tämän “maagisen hemmotteluhetken” jälkeen, johon sisältyi siis harjaus ynnä muut sellaiset, oli kohteena kenttä. Siellä sitten hyppäsinkin selkään ja lähdin tekemään alkuverryttelyitä. Kieltämättä tuntui hieman oudolle kun normaalisti menin kaikilla kunnon varusteilla, mutta nyt sitten hieman kevyemmällä varustuksella.

Tänään siis oli tarkoituksena ikään kuin laiskotella, joten emme keskittyneet mihinkään tiettyyn aiheeseen tai tehtävään. Kunhan vain ravailimme ja laukkailimme ympäriinsä voltteja sekä ympyröitä tehden. Siinä se sitten olikin - Vonten erittäin liikunnallinen päivä. Tiedossa olisi kuitenkin huomisesta lähtien alkaa valmistua suurempiin kisoihin, joten sitä odotellessa…

Päiväkirjamerkintä 14.08.2016, kirjoittaja omistaja

Vonttea varten oli tullut tänään hieroja, nimittäin orilla on tuntunut olevan pientä lihasjäykkyyttä sen takajalassa sekä selässä. Pakko myöntää, en kyllä tiedä että mistä paikat olisi päässyt jumittumaan niin pahasti - ehkä se on vain tehnyt jotain tyhmää tai sitten se on vain kipeytynyt jostakin. Joka tapauksessa näin äsköisen ratsastuksen jälkeen oli hyvä saada polle hierottavaksi, kun hevonen ei ole pitkästä aikaa sellaisen kanssa ole päässyt tekemisiin.

Hierojan saapuessa päästin hänet heti työn pariin ja noh, minä olin vain sivussa katselemassa kun nainen hoiti todella ammatillisesti työtänsä. Muutamaan otteeseen aloin kyllä miettimään että mitäköhän orilla olisi tällä hetkellä mielessä, kun se näytti jotenkin todella rennolta ja ihan tyhjälle. Kuitenkin Vontte palautui ennalleen kun hieroja oli saanut hommat valmiiksi ja lähtenyt maksun jälkeen seuraavalle asiakkaan luo muualle. Palkitsin hevosen puolikkaalla porkkanalla hyvästä käytöksestä ja päästin sen takaisin kaverien sekaan laitumelle.

Päiväkirjamerkintä 13.08.2016, kirjoittaja omistaja

Vonten seisoessa vieressä, kaivoin päiväkirjan käteeni ja aloin listaamaan tulevaisuuden tavoitteita, mitä me kohta Vonten kanssa olisimme saavuttamassa. Tietenkin ERJL, KRJL ja KERJL olivat ne vähimmäisvaatimukset tulevaisuudelle, ja noh niistä ERJL ja KERJL olimmekin jo ilmoittautuneet. Kenttäratsastusjaoksen laatuarvosteluun en kyllä tiedä, että ehdimmekö joukkoon, luultavasti kuitenkin.

KRJL laatuarvosteluun olisi tarkoitus osallistua syyskuussa sekä YLA olisi samassa kuussa tarkoituksena. Näiden neljän laatuarvostelun jälkeen suuntaisimme kohti SLA:ta, totta kai, ja sitten vihoviimeisiä toiveita olisivat VSR:n jalostusarvostelu sekä mahdollisesti KRJ:n jälkeläispalkinto, joka olisi luultavasti vain unelma.

Valmennus 16.08.2016, kirjoittaja omistaja

Olimme Vonten kanssa päättäneet osallistua yksityisvalmennukseen, joka pidettäisiin Keski-Suomessa. Totta kai matkaa oli täältä Etelä-Pohjanmaalta aika pitkä, mutta hyvä valmentajan luokse kyllä uskalsi lähteä kauempaa. Valmennus olisi siis koulupainotteinen ja valmentajana toimisi tänään Eino Tirikka, joka oli kyllä taitava työssään.

Kimpsut ja kampsut pakattua mukaan, lähdimmekin Vonten kanssa kohti kohdettamme. Onneksi pääsimme perille ajoissa ja ehjin nahoin, vaikka sijainti olikin ollut hieman syrjemmässä ja vaikeammassa paikassa kuin olisin uskonut.

Hoidin meidän ihanan orin ja sitten varustin sen juuri satulalla, suitsilla ja mahdottoman hienolla, uudella satulahuovalla. Vontte hieman hermoili päästessämme kentälle - luultavasti uuden paikan takia. Se osasi kuitenkin hieman rauhoittua alkulämmittelyiden aikana, eikö se tuntunut enää kovasti jännittävän mitään.

Tänään me työskentelimme vain laukkatyöskentelyn parissa. Eli tarkoituksena oli työstää koottua kuin lisättyä, lisäksi oikeaa tempoa, millä kannatti mennä. Meillä Vonten kanssa sujui niin hienosti yhteistyö, joten ongelmia ei niinkään ollut - edes Einon mielestä. Valmennus lopetettiin onnistuneeseen harjoitukseen ja me pääsimmekin tekemään loppuverryttelyt itsenäisesti.

Valmennus 14.08.2016, kirjoittaja omistaja

Suuntana oli tänään Pohjois-Pohjanmaa. Olin osallistunut meidän Vontte-pojan kanssa yksityisvalmennukseen, joka oli estepainotteinen. Valmentajana olisi eräs hyvä tuttuni Alina Laresson, joka oli kyllä mielestäni oikein hieno ruotsalaissukuinen, aikalailla kaikkien ratsastuslajien ratsastaja.

Päästessämme paikan päälle ja hoidettuani sekä varustettuani orin, lähdimmekin heti ensimmäisenä kohti kenttää. Siellä meitä jo Alina odottikin ja päästi meidät heti aloittamaan itsenäiset alkuverryttelyt. Sen jälkeen pääsimmekin aloittamaan esteiden loikkimisen. Tämän päivän treeni painottui pääosin lähestymisiin sekä sujuvien ratsastusteiden harjoittamisen. Mielestäni minulla ja Vontella tehtävät onnistuivat hyvin - ainakaan valmentajalla ei ollu kauheasti valitettavaa.

Valmennuksen loputtua Alina päästi meidät kotiin vasta herkkutarjoilun jälkeen. Vonttekin sai napsia muutaman hevosnamin, jotka se oli kyllä ansainnut hienon yhteistyön ansiosta.

Päiväkirjamerkintä 12.09.2016, kirjoittaja omistaja

Kun olin hakenut Vonten laitumelta sisälle, hoidin ja varustin sen tämän päiväisen estetreenin takia. Orin ilme oli kyllä selvästi sellainen, ettei sitä kauheasti huvittaisi haaskata kallista aikaa, jota voisi kuluttaa laitumella - varsinkin kun laidunkausi oli hiljalleen päättymässä päin. Siitä huolimatta meidän oripojan täytyi kuitenkin treenata - eihän laiskottelemalla ikinä saavuteta mitään!

Kun saavuin kentälle, pistin heti ensimmäisenä esteet kentälle valmiiksi. Päätin tänään harjoitella vain kolmen esteen jumppasarjaa, eli siis minun tarkoituksena oli että ensimmäinen este oli sarjasta matalin, keskimmäinen sitten toiseksi matalin ja viimeisin sitten korkein. Pystyesteiden pystytyksen jälkeen kapusin selkään ja hoidin alkuverryttelyt seuraavaksi. Lämmittelyiden jälkeen pääsimmekin tositoimiin. Jumppasarjaa olikin kiva hypätä pitkästä aikaa, eikä sarjan suorittamisessa ollut mitään huikeita ongelmia, vaikka toki välillä omat virheet teki lopputuloksesta jotain ei niin kaunista. Vonten osalta jumppasarja onnistui kyllä kohtuullisen hyvin, josta olen kyllä iloinen! En kovin montaa kertaa nostanut korkeutta, koska viimeisen esteen maksimikorkeus tänää oli 100 senttiä.Lopettelin, kun olimme näyttäneet parhaamme. Loppuverryttelyt sujuivatkin aika rennosti - nimittäin päätin ottaa satulan kokonaan pois ja ratsastaa ilman satulaa! Sainkin Vonten aika äkkiä rauhoittumaan sekä hengityksen tasaantumaan.

Päiväkirjamerkintä 09.08.2016, kirjoittaja omistaja

Minulla ja Vontella olisi tänään kouluratsastuskilpailut, joten pääsin tänään puunaamaan orin kilpailukuntoon. Ensinnäkin kaikki alkoi siitä, että pääsin hakemaan Vonten laitumen perältä. Tänään ori tuli yllättävän kiltisti - joskus kun se vain haluaisi laiskotella muiden hevosten kanssa. Saatuani sen riimunnaruun, lähdimme talliin sisälle. Siellä minä sidoinkin Vonten käytävälle ja hain harjat, kiillotusaineet, varusteet sekä muut sellaiset tarvikkeet, mitä tarvitsin. Aloitin ensiksi harjaamalla Vonten harjalla läpi, jonka jälkeen siirryinkin harjaan ja viimeisenä häntään. Häntä oli jostain kumman syystä mennyt hieman takkuun - ties mitä Vontte on tehnyt siellä laitumella saadakseen sellaisen takun sen peräpäähän! Takun selvityksen jälkeen kiillotin harjan ja tein kivat letit sen häntään sekä harjaan.

Seuraavaksi olikin vuorossa aika laittaa heppa lastausvalmiiksi. Heitin totta kai superkevyen loimen päälle sekä kuljetussuojat jalkoihin. Siinä olikin sitten Vontte valmiina lastattavaksi, joten se pääsi saman tien hevosrekkaan ensimmäisten joukossa. Orille otin vielä mukaan sen valkoisen kouluhuovan sekä mustan koulusatulan. Mukaan vielä pääsi sen perussuitset.

08.08.2016 - ERJ-alaiset tarinakilpailut - 100cm, sijoitus 2/2

Siis tänään oli varmaan yksi hirveimmistä päivistä pitkään aikaan! Meillä oli tänään startti Allu Expressin esteratsastuskilpailuissa, mutta noh, elämä kun juuri tänään halusi tehdä temppujaan. Päivä alkoi aikalailla sillä, että meidän Vontte ei vain millään halunnut tulla tänään sieltä laitumen perältä sisälle hoidettavaksi. Yleensähän oripoika tuli kiltisti, mutta ilmeisesti tänään oli joku ihme päivä sille. Kymmenen minuutin jälkeen luojan kiitos Vontte antautui ja pääsimme tallille. Ajattelin että tuo äskeinen oli ollut se kaikista pahin, mutta totta kai kaadoin kahvit omille valkoisille ratsastuspöksyille! Siinäpäs tuli kiire vaihtaa housut toisiin ja lastata hevonen äkkiä hevosautoon. Menomatkalla tuli vielä yksi probleema, nimittäin rengas puhkesi jostain ihmeen syystä. Heti sen huomatessa, tajusin, ettei tämä päivä enää voisi paremmaksi mennä. Minun onneksesi minulle oli ollut vararengas mukana, ja no se olikin se yksi hyvä juttu menomatkalla. Pääsin perille ehjin nahoin, vaikka melkein myöhässä. Nyt vain toivoin että startti onnistuisi paremmin…

Valmennus 22.07.2016 - kirjoittaja omistaja

Näin kurjana, sateisena päivänä eräs erittäin hyvä kouluratsastaja ja -valmentaja, toisella nimellä Raija, oli tullut valmentamaan minua ja Vonttea kouluratsastuksessa. Olimme sopineet, että keskittyisimme tänään ihan vain taivutuksiin, sekä mahdollisesti myös erilaisiin laukkaharjoituksiin. Huonon sään takia päädyimme siihen, että valmennus pidettäisiin ihan maneesissa - vaikka emme olekaan sokerista tehtyjä, en kyllä itse kaatosateessa raaskisi kentälle menemään. Kaiken lisäksi kenttä oli ihan veden peitossa, niin ei siinä mitään järkeä olisi.

Vonttea ei oikein huvittanut lähteä laitumelta pois näin hirveän sään takia. Varsinkaan sen takia kun ori ymmärsi että tänään oli tehtävä töitä. Minun onnekseni hevonen oleskeli aika lähellä laitumen porttia puun alla, joten minun ei tarvinnut kastua ihan litimäräksi vain hakeakseni Varmajalan sisälle. Heti kun olin saanut hoidettua ja varustettua orin, lähdimme maneesiin. Nousin heti ensimmäisenä selkään ja lähdin suorittamaan alkulämmittelyitä itsekseni. Käyntityöskentely koostuikin suurimmaksi osaksi erilaisista ympyröistä, kuten myös ravityöskentely. Valmentajani antoi välillä ohjeita mitä tehdä ja miten kannattaa mennä. Kuitenkin meillä meni hyvin ja siirryimme seuraavaksi laukkatehtäviin. Tehtävätkin koostuivat suurimmaksi osaksi ympyröistä ja kiemuroista, mutta valmentaja pyysi meitä tekemään hetken päästä kaikenlaisia siirtymisiä. Esimerkiksi siirsin Vonten laukkaan heti käynnistä ja toisinpäin. Niitä me suurimmaksi osaksi teimmekin. Vielä ennen kuin oli aika lopetella päivän treeni, harjoittelimme vielä muun muassa pohkeenväistöä käynnissä sekä ravissa. Lisäksi väistöjen jälkeen treenasimme vielä sulku- ja avotaivutuksia ravissa, joita oli kyllä kiva ratsastaa pitkästä aikaa! Kellon näyttäessä paljon, siirryin vielä tekemään loppuverryttelyt.

Valmennus 20.07.2016 - kirjoittaja omistaja

Tänään oli suuntana Varmajalan kanssa Keski-Suomi. Olimme menossa Jaana Sahalammen estepainotteisen yksityisvalmennukseen, jonka olimme sopineet eilen. Pääharjoitusaiheemme oli harjoitella ratsastusteitä sekä erikoisesteitä, joiden kanssa tuli aina joskus ongelmia. Jaana oli sellainen valmentaja, joka kyllä varmasti vaati ratsukolta sen, että kaikki oli näytettävä, joten tänään varmasti se hiki lentäisi! Pakattuani tarvittavat varusteet ja hoitotarvikkeet sekä lastattuani Vonten hevoskärryyn, lähdimme suorinta tietä täältä Etelä-Pohjanmaalta kohti Jaanan tallia. .

Paikan päällä harjasin ja varustin orin valmennusta varten ja kapusin selkään. Odottelin hetken, kunnes Jaana ilmestyi ja lähdimme kentälle. Me Vonten kanssa alku lämmittelimme itsenäisesti, kun valmentaja rakensi meille esteitä. Suurin osa esteistä näytti todella huvittavalta, vaikkakin orin mielestä olisi vain parempi välttää niitä.

Kun lämmittely oli suoritettu loppuun, keskityimme päivän toiseen aiheeseen, oikeiden teiden ratsastamiseen esteille. Jaana oli aika tarkkasilmäinen virheiden huomaamiseen, joten hän aina välillä antoi vinkkejä ja ohjeita parempiin lähestymisiin. Hetken päästä kun lähestymiset esteille onnistuivat useampaan kertaan kerralla paremmin, siirryimme treenaamaan erikoisesteiden hyppäämistä. Vontte oli luonteeltaan sellainen, että erikoisesteet olisi aina hyvä kiertää kauempaa, mutta tän&auauml;än oli aika pitkästä aikaa ärsyttää prin aivohermoja ja loikkia niin sanottujen pelottavien esteiden yli. Alkuun toki ori ei meinannut oikein antaa mahdollisuutta esteille, jonka takia esteiden ylitys näytti todella huvittavalle. Monien kertauskertojen jälkeen ori alkoi hiljalleen hieman luottaa esteisiin ja sen takia ylitys näytti paljon paremmalta. Aika oli lopuillaan, joten päätimme valmennuksen loppuverryttelyyn. .

23.04.2016 - KRJ-alaiset tarinakilpailut - Helppo B, sijoitus 3/11

Jos Vontte-poika saisi päättää vappupiknik-ateriansa, joutuisin varmasti vararikkoon. Vontte on jostain syystä näin kevään tuntumassa kiintynyt kalliisiin luontaisporkkanoihin ja -omeniin, eivätkä ne mitään kovin halpoja ole, ainakaan jos koko tallin sakille sellaisia hankkii. Jos Vontte osaisi puhua, uskoisin sen pyytävän vapuksi viisi sangollista omenia sekä porkkanoita per hevonen ja ihminen. Kaiken niiden lisäksi vielä pari koria minun tekemiä leipiä olisi varmasti ihana lisä piknikille. Vontelle on myös aikaisemmin syötetty hitusen banaania sekä sokeria, joten varmasti nekin vilahtaisivat ostoslistallani. Onneksi Vontte ei ole ihminen, muuten uskoisin sen väittelevän kaiken sokerin puolesta mitä vain kaupasta sitten löytyisi. Orin jokapäiväiseen aamiaiseen kuuluu puuro, johon se kyllä upottaa turpana mielellään, joten uskoisin myös senkin esiintyvän piknikillä. Mitähän muuta ori toivoisi? Varmaankin minun leipomiani kaurakeksejä, sekä sataprosenttisen varmuudella monta litraa vettä. Jos ori vain tietäisikin, että maailmassa on paljon kaikkia hyviä piirakoita, kakkuja, lättyjä ja muita makoisia leivonnaisia, ne olisivat kyllä paikan päällä ilman väittelyä. Mutta shh! Niistä ei saisi kertoa Vontelle mitään!

Se olisi kyllä mahtava nähdä, kun Vontte istuisi takamuksellaan viltin päällä mussuttaen keksejä ja muita tarjolla olevia herkkuja. Seuraava kysymys olisi se, että missä ori tahtoisi ne järjestää. Vontte on kyllä todellinen vesihirmu, joten ehkäpä joen tai lammen rannalla, taikka sitten laitumella kaiken kasvillisuuden seassa.

Virtuaalitalli / virtuaalihevonen | Ulkoasun suunnittelu ja toteutus @ Werry | © Hortensian Suomenhevoset | Hevoset ja ihmiset jotka esiintyy kuvissa, eivät liity mitenkään mainittuihin tietoihin | Hevosen kuvat © Suomen Hippos:Eero Perttunen